Zefke uit Krombeke is de beer van het jaar

De trotse Gregory (43) en Angelique (41) met Zefke, hun twee jaar oude superbeer.© tp
De trotse Gregory (43) en Angelique (41) met Zefke, hun twee jaar oude superbeer.© tp
Redactie KW

Het zaad van Zefke, de tweejarige beer van Gregory en Angelique Vansteenlandt uit Krombeke, bracht vorig jaar zo’n 20.000 biggetjes voort, goed voor bijna een half miljoen koteletjes. Nog belangrijker dan het aantal is de kwaliteit van de nakomelingen. Het gaat om superbiggetjes met de beste spieren en de kleinste voetafdruk ter wereld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zefke is de beer van het jaar, want zijn zaad bracht in 2020 de meeste en vooral de beste nakomelingen voort. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Piétrain Fokkerij, die prestatieonderzoek uitvoert op fokvarkens. “Piétrain is een varkensras, dat in België ontstond en veredeld werd tot het best bespierde ras met de kleinste ecologische voetafdruk in de hele wereld. Zo wordt de beste efficiëntie nagestreefd: een minimum aan voeder resulteert in zo veel mogelijk vlees en zo weinig mogelijk mest. De Piétrain is de trots van de Belgische varkenssector”, stelt Chris Dhondt, de manager van de Vlaamse Piétrain Fokkerij, die elk jaar de award van de Gouden Piétrain uitreikt.

“Daarmee willen we erkenning geven aan de mensen, die zich inzetten voor het algemeen belang van de varkenssector, want hun inzet heeft een impact op miljoenen varkens in binnen- en buitenland.”

Filipijnen

Het feestvarken van dit jaar is Zefke, de twee jaar oude beer van Gregory (43) en Angelique (41) uit de Poperingse deelgemeente Krombeke. In 22 jaar tijd liet het koppel zijn bedrijf Vansteenlandt groeien van 28 tot meer dan 400 beren. Vansteenlandt werd zo een van de grootste centra voor kunstmatige inseminatie in België. “Wij verkopen het zaad van onze beren vooral in West- en Oost-Vlaanderen, maar exporteren intussen ook naar Frankrijk, Kirgizië, Roemenië, Israël en de Filipijnen.”

Het exacte aantal nakomelingen van Zefke zullen we nooit weten, maar in zijn ‘boerenjaar’ 2020 wordt dit geschat op liefst 15.000 tot 20.000 superbiggetjes. “Elke nakomeling levert normaal 24 koteletjes op. Maar dat aantal is niet het belangrijkste, wel de totaalprestatie van het meest duurzame en economische nageslacht”, aldus Dhondt.

Dat bevestigt berenhouder Gregory Vansteenlandt. “De voederprijzen van vandaag zijn ongezien. Daarom is een optimale voederconversie van het varken heel belangrijk om de hoge kosten voor boeren zoveel mogelijk te drukken.”

Zefke haalde het voor 300 andere Vlaamse beren. Gregory en Angelique kregen de award uit handen van CD&V-voorzitter Joachim Coens. “We zijn aangenaam verrast en dankbaar voor de erkenning”, besluit het West-Vlaamse koppel. (Thijs Pattyn)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.