Ymke Verduyn wordt 21 in 2021: “Mijn oma is mijn sportmaatje”

© EV
© EV
Redactie KW

21, het is een magische leeftijd, en al zeker als je die verjaardag mag vieren in het jaar 2021. Wij vragen wekelijks een van hen naar hun plannen, dromen en verwachtingen.

Ymke Verduyn werd geboren op 29 november 2000. Ze woont met haar ouders Brecht Verduyn en Veronique Deruyter en haar zussen Marte en Nore in de Noordabeelstraat in Gits. Tijdens de week zit ze op kot in Gent waar ze theoretische en experimentele psychologie studeert. Ze heeft ook een vriend die in deze coronatijden haar knuffelcontact is.

Hoe heb je de lockdowns ervaren? Ontdekte je nieuwe hobby’s?

“Mijn oma Cecile woont sinds een jaar bij ons en hoort bij onze bubbel. Met haar ben ik tijdens de lockdown heel veel gaan wandelen. Haar fitnesslessen vielen weg, dus sportten we samen in de tuin. Mijn oma is door de lockdown eigenlijk mijn sportmaatje geworden. Ook de dansles die ik volg is al een tijdje weggevallen maar ik geef ook zelf dansles bij Dansschool 5678 in Lichtervelde. Omdat ik lesgeef aan -12-jarigen kunnen die lessen blijven plaatsvinden.”

Kun je een dag zonder gsm of social media?

“Mits een beetje planning vooraf zou dat me wel lukken, denk ik. Nu ligt het allemaal wat moeilijker omdat alles van school online is. De lessen, maar bijvoorbeeld ook de groepswerken verlopen allemaal digitaal. Op zich valt dat wel mee maar als ik zou mogen kiezen, trek ik toch liever naar de aula om les te hebben. De hele dag via een scherm les volgen is veel intensiever en vragen stellen is ook moeilijker. Mijn zus Marte volgt op dezelfde manier les. Soms zitten we hier samen in de woonkamer en kunnen we elkaar gelukkig wat motiveren.”

Waaraan ben je heel erg gehecht?

“Het klinkt cliché, maar ik ben het meest gehecht aan ons gezin en onze familie. Tijdens de lockdown dachten we dat het moeilijk zou zijn om de hele tijd samen te zitten, maar dat viel heel goed mee. Eigenlijk komen we super goed overeen. Een groot deel van onze familie woont bij ons in de straat. In niet-coronatijden ga ik op vrijdagavond als ik thuiskom eerst langs bij mijn oma’s.”

Welke goede doelen liggen je na aan het hart?

“Talentri is de vzw die mijn mama oprichtte en die inzet op talentontwikkeling bij jongeren in Zuid-Afrika. Zelf trok ik ook al naar daar. Nu is het natuurlijk wat moeilijk, de coronacijfers in Zuid-Afrika zijn heel slecht, de scholen zijn gesloten en onze werking ligt er momenteel stil.”

Wat staat nog op je bucketlist?

“Een verre reis maken en een andere cultuur leren kennen! Dat zou misschien kunnen via Erasmus of een gewone reis is ook mogelijk. Als bestemming heeft Azië mijn voorkeur maar Canada is ook een land dat ik wel eens zou willen zien.”

Waar zie je jezelf binnen tien jaar?

Eerst moet ik nog een drietal jaar studeren om mijn master te behalen. Daarna zou ik graag nog de mogelijkheid krijgen om te doctoreren aan de universiteit. Binnen tien jaar ben ik 30, misschien is er tegen die tijd wel een kindje. We zien wel waar ik terechtkom.” (EV)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.