WZC De Plataan in Izegem zoekt vrijwilligers om nieuwe bakfiets voort te duwen

In de duobakfiets is voorin plaats voor twee. Je herkent schepen Ann Van Essche naast Lionel Rosseel die zijn trofee koestert. Staand: WZC-directeur Bas Kindt, algemeen directeur Bart Desimpel en animator Heidi Dewulf.©Frank Meurisse Frank Meurisse
In de duobakfiets is voorin plaats voor twee. Je herkent schepen Ann Van Essche naast Lionel Rosseel die zijn trofee koestert. Staand: WZC-directeur Bas Kindt, algemeen directeur Bart Desimpel en animator Heidi Dewulf.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

WZC De Plataan heeft een moderne elektrische bakfiets aangeschaft, waardoor de bewoners regelmatig van een fietstochtje kunnen genieten. “We zijn wel nog op zoek naar extra vrijwilligers die er graag met deze bakfiets zouden op uittrekken”, zegt directeur Bas Kindt.

De fiets die werd aangekocht is niet zomaar een exemplaar. Het gaat om een Christiania, de oerbakfiets uit Zweden, waar onder andere Tom Boonen al in zijn programma ‘Tom fietst’ bewoners mee heeft rondgefietst. De bakfiets zal onderhouden worden door Fietswerk Izegem.

De bakfiets werd aangekocht met animatiebudgetten die vorig jaar niet konden benut worden omdat het toen alle hens aan dek was voor corona. Directeur Bas Kindt: “Op deze manier proberen we toch iets positiefs aan deze moeilijke periode te verbinden. Op deze fiets kunnen twee bewoners plaatsnemen, terwijl een medewerker of vrijwilliger ze meeneemt op een tochtje door de Izegemse straten. Zo kunnen we op boodschappen met onze mensen, kunnen we hun huis of een andere belangrijke plaats nog eens bezoeken of gewoon eens uitwaaien bij mooi weer. Dit past perfect binnen ons voornemen om met onze bewoners letterlijk en figuurlijk meer naar buiten te komen. We zijn heel tevreden over de bakfiets zelf en over het effect, die deze op onze bewoners heeft. Daarom hopen we in de toekomst nog te kunnen uitbreiden met een plateaufiets voor rolstoelen.”

Belgisch kampioen

Op een kort persmoment mocht Lionel Rosseel (84) de honneurs waarnemen. De geboren Emelgemnaar, verblijft al twee jaar in De Plataan. Hij koerste vanaf de ‘onderbeginnelingen’ (vergelijkbaar met de nieuwelingen) en werd ook Belgisch kampioen in het jaar 1960 bij de coöperatieven. “Op de bakfiets is ook plaats voor twee, er kan dus nog iemand mee”, aldus Lionel die voor de foto geflankeerd werd door Ann Van Essche.

Animator Heidi Dewulf: “We zijn vorige week met Lionel al om zijn hoorapparaten geweest met de fiets. Een leuk uitje. We doen wel vaker boodschappen met bewoners, ze appreciëren dat.”

Bedoeling is dat vrijwilligers een tijdstip opgeven waarop ze kunnen gaan fietsen en het animatieteam zal dan bewoners, die zin hebben in een tochtje, naar de bakfiets begeleiden. “Onze medewerkers, maar ook de vrijwilligers zijn uiteraard verzekerd als ze op de baan komen. Het is een elektrische fiets, die zelf op eigen kracht kan parkeren. In totaal hebben we hier al een 50-tal vrijwilligers, maar er mogen er zeker nog bij. Ook voor het bakfietsen.” (WVS)

Potentiële vrijwilligers kunnen contact opnemen met animatie.deplataan@zorgizegem.be of 051 33 80 22.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.