Wisselvallige paasvakantie, maar ook nieuwe trends: “Mensen gaan telewerken aan zee”

Door het matige weer en de coronamaatregelen werd het in de paasvakantie nooit overdreven druk aan zee, zo zien we ook in Oostende.©Peter MAENHOUDT
Door het matige weer en de coronamaatregelen werd het in de paasvakantie nooit overdreven druk aan zee, zo zien we ook in Oostende.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

De kust kijkt terug op een ongewone paasvakantie. Veel landgenoten reisden naar zee, maar de hotelbezetting bleef beperkt, al was het in de tweede week wat beter. Westtoer noteert wel enkele opvallende nieuwe trends: zo reizen mensen naar zee om er te telewerken.

“Ook tijdens deze wisselvallige paasvakantie is duidelijk dat de kust een favoriete vakantiebestemming blijft van de Belg”, aldus Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter Westtoer. De bezoekers hebben veel aandacht aan de te verwachten drukte aan zee, want de druktebarometer op de website dekust.be is al 2,5 miljoen keer geraadpleegd.

De toeristische verhuurkantoren noteren een drukke paasvakantie, met een stijging van het aantal boekingen met 15 tot 20 procent. In de eerste week haalden de vakantiewoningen een gemiddelde bezetting van 90 tot 100 procent. Er is interesse van Vlamingen èn Walen, beklemtoont het provinciaal toerismebedrijf Westtoer. In de tweede week zijn tal van last minute-reservaties genoteerd. Veel tweedeverblijvers zijn tijdens de paasvakantie naar zee gereisd.

Lage bezetting in hotels

In de kusthotels verschilt de situatie. Sommige hotels blijven dicht. Anderen noteren een degelijke bezetting en nog andere hotels blijven onder de 50 procent bezetting. De vzw Kusthotels onderlijnt dat de paasvakantie voor de open hotels niet rendabel is. Het zachter weer zorgt wel voor extra last-minute reservaties. De sector kijkt uit naar betere omstandigheden.

De campings aan de kust zijn tevreden over de paasvakantie. Het betere weer in de tweede week zorgde voor extra boekingen. De campings noteren een sterke bezetting van de huuraccommodaties. Meer dan ooit maken eigenaars van een kampeerauto gebruik van de camperplaatsen op de kampeerterreinen. In tal van camping lopen de reservaties voor de zomer vlot binnen.

Troeven van de kust

“Ook in de huidige omstandigheden waardeert het brede publiek de troeven van de Kust. Strand en zee blijven de meest authentieke schatten. Ook de familiale sfeer en de gezonde lucht zijn gewaardeerde toppers. Enkele trends versterken het eigentijds én tijdloos imago van de Kust”, stelt het provinciaal toerismebedrijf Westtoer vast.

Zo wordt er gewerkt met zicht op zee: de sector van de vakantiewoningen bevestigt dat Belgen nu ook buiten de vakantieperiodes graag een appartement met zicht op zee huren om een week te telewerken aan de kust. Ook tweedeverblijvers blijven langer. Meer en meer reizen ze al op donderdag naar zee en blijven tot en met de maandag aan de kust.

De musea doen het goed: het Ensorhuis noteerde in de paasvakantie een bezetting van 100 procent. Alle badplaatsen stellen een grote belangstelling voor de strandcabines vast en meer en meer bezoekers zoeken ook de natuur op en ontdekken minder bekende troeven. “De combinatie van ‘buiten’ en ‘familie’ is dan ook erg in trek, van wandelingen tot zoektochten”, zegt Westtoer.”In 2020 werden tot 50 procent meer fietsers geteld aan de kust. Vooral het hinterland is voor hen een belangrijke bestemming.”

Spreiding belangrijk

“Spreiding in tijd en ruimte blijft een belangrijk aspect”, zegt Sabien Lahaye-Battheu. “Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.