Willem Vermandere verkoopt zijn iconische molen in de Moeren

Willem Vermandere kocht de monumentale St.Gustaafsmolen in 1985. © gf
Redactie KW

Zanger en beeldhouwer Willem Vermandere (84) verkoopt zijn molen met atelier in de Moeren. Dit gebeurt na veel twijfel, zo schrijft hij in een Facebookpost. De St.Gustaafsmolen, die dateert uit 1820, moet dringend gerestaureerd worden.

“Na veel twijfel en overleg in de familie hebben Willem en Chris Vermandere – De Wever besloten om afscheid te nemen van ‘de toren’ in de Moeren. De monumentale St.Gustaafsmolen die ze in 1985 aankochten en eigenhandig verbouwden tot (atelier)woning, moet dringend gerestaureerd worden en een nieuwe functie krijgen om weer voor honderden jaren een betekenis te geven aan zijn omgeving. De ronde stenen molen werd gebouwd tussen 1814 en 1820 en was een poldermolen die met een vijzel water uit de laag gelegen Moeren over de dijk bracht”, zo schrijft de zanger/beeldhouwer op Facebook.

Uitbreiding mogelijk

“De familie gaat op zoek naar initiatiefnemers die dit bijzondere gebouw op deze unieke locatie in het beschermde landschap van de Moeren willen aankopen en klaarmaken voor de toekomst. Hoewel er verschillende bestemmingen denkbaar zijn en het gebouw volgens overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed eventueel met een laag bescheiden volume kan worden uitgebreid, wordt vooral gezocht naar geïnteresseerden die de waarde en fragiliteit van de plek weten te respecteren en het iconische eeuwenoude gebouw in hun hart willen sluiten. De restauratie van de buitengevel en vervanging van het schrijnwerk is subsidieerbaar omwille van zijn unieke en afgelegen ligging in het beschermde landschap van de Moeren.”

Gelijkvloers heeft de toren een doorsnede van 8 meter en telt drie verdiepingen en een heel bijzondere dakverdieping. De totale oppervlakte samen met de betrokken graslandpercelen bedraagt 35a18ca.

“Het gaat om de molen Sint-Gustaaf in De Moeren, die zonder wieken”, verduidelijkt Augustijn Vermandere. “Het was een plek waar we destijds dikwijls passeerden met de fiets, en toen die te koop stond, beslisten ze die te kopen en te verbouwen. Maar we hebben er nooit echt gewoond. Nu is de molen opnieuw aan een renovatie toe en de familie heeft beslist dat uit handen te geven en hopen op een koper die het monument in ere kan herstellen.”

De familie vraagt voor meer informatie enkel via mail contact op te nemen via verbeelding.westhoek@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier