Wilfried Desodt en dochter Nele hebben een… kerststallenverzameling
Voor de familie Desodt uit Voormezele wordt dit een bijzondere advent en kersttijd: wegens de coronamaatregelen kan ze dit jaar in de Onze-Lieve-Vrouwekerk geen tentoonstelling van haar kerststallenverzameling organiseren. Maar er is een alternatief gevonden.
“Sedert 2000 deden we het om de twee jaar en dit ging de 25ste editie zijn geworden, maar die kan jammer genoeg niet plaatsvinden. Gelukkig hebben we een alternatief gevonden en zullen mensen die komen wandelen in en aan de rand van ons dorp op zoek kunnen gaan naar kerststallen in voortuintjes of aan vensterramen. We organiseren doelbewust geen bewegwijzerde wandeling, om geen volkstoeloop te creëren.”
Wilfried Desodt is ondertussen 91, maar weet nog goed hoe zijn kerststallenverzameling begon. “Het was onder impuls van pastoor Jos Verstraete. Hij ergerde zich aan de mensen die al vanaf de eerste adventszondag de kerststal uitstalden. Hij riep op om ze naar de kerk te brengen en ze er tentoon te stellen, en ze pas tegen het kerstfeest op te halen en thuis te zetten. De kerststallen waren daardoor slechts te zien vanaf de tweede zondag van de advent, en de maandag na de derde zondag van de advent waren ze weer bij de eigenaars, of bij ons.”
Ruim 500 stallen
In de loop der jaren heeft Wilfried zeker meer dan 500 kerststallen verzameld. “Mijn verzamelwoede heeft ook zijn weerslag op familieleden. Met zes kinderen, vijftien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen, is er altijd wel een iemand die op reis of elders een kerststal opmerkt. Dan wordt er een foto genomen en gecheckt of die al in de verzameling zit.”
“Wie ons aan een stal uit Lapland of Groenland kan helpen, doet ons een groot plezier”
“De laatste jaren is de aangroei wel beperkter geworden, omdat we al uit heel veel landen een kerststal in ons bezit hebben. Aan de andere kant is het van bepaalde landen niet makkelijk om er een te vinden, zoals uit Lapland of Groenland. Wie ons aan zo’n exemplaar zou kunnen helpen, zou ons veel plezier doen. Door elk jaar tijdens de kerstexpo nieuwe exemplaren te tonen, kwamen de mensen telkens kijken.”
200 bananendozen
Ondertussen helpt dochter Nele mee met de kerststallencollectie en -expositie. “Het grootste deel wordt bewaard in zo’n tweehonderd bananendozen op zolder. Deze die daar niet in passen doordat de figuren of de stal zelf te groot zijn, staan in rekken in de lege dorpswinkel die mijn ma tot 1995 uitbaatte. De voormalige etalages zijn dan ook een ideale locatie voor een mini-kerststallenexpo. En dan heb je ook nog de collectie mini-kerststallen, die bewaren we in kleinere dozen van printpapier. Al is het wel altijd met de kerststal als thema. Zo heb ik posters en kaartjes die ik verzamel in ringmappen.”
Om alles overzichtelijk te houden werd er een systeem uitgedokterd. “We hebben de kerststallen opgedeeld volgens de werelddelen, en dan nog eens per land. We gebruiken een kleur per werelddeel en op de doos staat een foto van de kerststal. Op die manier kunnen we alles ordenen en vooral gemakkelijk terugvinden.”
Religie als rode draad
Zoals heel wat verzamelaars is Wilfried in de loop der jaren nog andere verzamelingen begonnen. “Mijn allereerste verzameling is begonnen doodsprentjes en -brieven, heiligenbeelden, wijwatervaatjes en kruisbeelden. Alles ademt dus wel religie uit. Dat is de rode draad doorheen hetgeen ik verzamel.”
Wilfried kreeg heel wat stallen, maar het overgrote deel ervan heeft hij zelf bekostigd. “Een waarde kleven op de collectie is heel moeilijk. Veel stallen hebben een emotionele waarde. Het is dus ook moeilijk om er een favoriet uit te kiezen. Welke kerststallen we tonen, bepalen we met een ‘kerstexpoteam’. Dan kiezen we de blikvanger en werken we een thema uit, waarbij we nagaan waar in de kerk een stal het best tot zijn recht komt. Voor onze 25ste editie was dat dus helemaal herbeginnen. Gelukkig wilden er veel mensen meedoen. Dat zul de wandelaars wel zien, als ze de 55 stallen komen (be)zoeken. Dat kan van zaterdag 12 december tot en met zondag 3 januari.” (DS)
De Verzamelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier