Wielersupporter snapt het niet: “Waarom moeten mijn vlaggen weg”
Oostduinkerkenaar Philip Gadeyne hangt jaarlijks vlaggen langs het parcours van verschillende wielerwedstrijden. De wielersupporter verschiet zich dan ook een bult wanneer de gemeenschapswacht hem vandaag vraagt de vlaggen weg te halen aan het parcours van Classic Brugge – De Panne. “Onbegrijpelijk, we hangen zelfs een Europese vlag om niemand tegen de borst te stoten.”
Niemand snapte goed wie er achter zat, maar uiteindelijk bleek het de lokale sportdienst te zijn. “Het klopt dat wij inderdaad de opdracht hebben gegeven om te gaan melden dat de vlaggen er niet mogen hangen, ook de sponservlaggen niet. We kaarten al jaarlijks aan dat de organisatie aanvragen moet indienen voor de vlaggen, maar dat vergeten ze iedere keer. Maar het was niet de bedoeling om het zo groot te maken. Het was eerder een waarschuwing voor volgende jaren dan een bevel”, vertelt Dries Van Den Broucke van Sportdienst Koksijde.
Van kastje naar de muur
De gemeenschapswacht vertelde hem dat het in opdracht was van de organisatie. Bovendien hingen de vlaggen in beschermd natuurgebied. Dat argument slaat volgens de Oostduinkerkenaar nergens op. “Er hangen hier overal vlaggen van sponsers, dus waarom zouden de onze daar niet naast mogen hangen.”
Ook de organisatie was niet op de hoogte. “Wij hebben zeker en vast niet de opdracht gegeven de vlaggen weg te laten nemen. Het is ons dan ook een raadsel uit welke hoek het precies komt”, vertelt de organisatie. Philip kijkt dan ook in de politieke richting. “Ik vermoed dat de lokale politiek hier iets mee te maken heeft. In een verkiezingsjaar loopt elke politieker op hete kolen en blijkbaar zijn enkele Vlaamse vlaggen hen al te veel.”
Veiligheidsredenen
Maar burgemeester van koksijde (en deelgemeente Oostduinkerke) Marc Vanden Bussche valt ook uit de lucht. “Ik heb er helemaal niets mee te maken. De gemeenschapswacht is trouwens ook niet bevoegd om vlaggen weg te halen. De enige reden dat ik mij – zonder de zaak te kennen – zou kunnen bedenken, is dat de vlaggen de veiligheid van renners in gedrang bracht. We kennen allemaal het Omi Opi-accident tijdens de Tour De France”, aldus de burgemeester.
Uiteindelijk bleek het dus geen van deze redenen. De opdracht komt dus blijkbaar vanuit een hele andere hoek. Het was de sportdienst van Koksijde die op hun tenen waren getrapt. “Wie vlaggen hangt, moet dit aanvragen, en dat gebeurt nu al jaar op jaar niet.” Maar Philip is duidelijk aangedaan en blijft met dezelfde vraag zitten: waarom moesten mijn vlaggen nu toch weg?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier