Wielerklassieker Gent-Wevelgem passeert in stadskern van Torhout

Van links naar rechts koersdirecteur van Gent-Wevelgem Hans De Clercq, burgemeester Kristof Audenaert en schepen van Feestelijkheden Annick Vanderspurt. Drie blije gezichten op de Torhoutse Markt. © Foto JS
Johan Sabbe

Het bloedende hart van de Torhoutse wielerliefhebber wordt over een dikke twee maanden enigszins gestelpt. Had tot spijt van velen de Torhoutse doortocht van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen vorig jaar niet meer plaats, dan passeert er straks, op zondag 25 maart, toch weer een grote koers door de stadskern, met name Gent-Wevelgem. Die wedstrijd heeft weliswaar minder uitstraling dan de Ronde, maar maakt sowieso deel uit van de UCI World Tour.

De winnaars van de voorbije twee edities van de klassieker waren overigens niet de eersten de besten: Peter Sagan in 2016 en Greg Van Avermaet in 2017. Mederecordhouder van het aantal zeges in Gent-Wevelgem is Tom Boonen met drie overwinningen, net zoveel als destijds Eddy Merckx.

Dankzij Hans De Clercq

Dat de bekende wielerwedstrijd Torhout zou aandoen, was al sinds november bekend, maar nu staat het ook definitief vast dat de race door de stadskern rijdt. Wat op de eerste plaats te danken is aan Hans De Clercq uit Eernegem, die al een aantal jaar medeorganisator en koersdirecteur van Gent-Wevelgem is. De renners rijden vanuit de richting Lichtervelde na 38 km Torhout binnen via de Roeselaarseweg en de Vredelaan en maken dan een ommetje door het centrum van de stad. Ze nemen de Kortemarkstraat (voorbij het grootwarenhuis Colruyt), de Rijselstraat, de Zuidstraat, de Markt, de Burg, de Bruggestraat, de Industrielaan, de Noordlaan en uiteindelijk via de rotonde ‘t Engelshof de Oostendestraat richting Kasteel Wijnendale en Ichtegem. De passage op de Markt is omstreeks 12.30 uur voorzien.

“We zijn Hans De Clercq heel dankbaar dat hij het traject van zijn race doorheen onze stad laat komen”, klinkt burgemeester Audenaert tevreden. “We zijn blij dat er weer een grote koers door Torhout rijdt. Het eenvoudigste was geweest om de coureurs en de hele karavaan de hoofdweg van Lichtervelde naar Torhout te laten nemen en aansluitend rechtstreeks naar Ichtegem. Maar nu de Ronde van Vlaanderen onze stad niet meer aandoet, waren we erop gebrand om weer een klassieker naar de stadskern te halen. Toen half november bleek dat Torhout tot het parcours van Gent-Wevelgem behoorde, hebben we een aantal keer met Hans samengezeten. Met de passage door het centrum van Torhout tot gevolg.”

“We zijn blij dat er weer een grote koers door Torhout rijdt”

Dat Hans De Clercq (48), die oorspronkelijk uit het Oost-Vlaamse Knesselare afkomstig is, momenteel in het naburige Eernegem woont, was natuurlijk een pluspunt voor het stadsbestuur om hem te benaderen, want hij kent Torhout heel goed. De man is gepokt en gemazeld in de wielerwereld. In 1993 is hij profwielrenner geworden. Hij was vooral actief in de kleinere Belgische wedstrijden en criteriums. Maar hij won niettemin in 2001 de Classic Haribo in Frankrijk plus een rit van de Vierdaagse van Duinkerke. Ook werd hij tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij was echter vooral helper voor andere renners. Zo reed hij in 2002 en 2003 de Ronde van Frankrijk. In dat laatste jaar werd hij 147ste en was daarmee de rodelantaarndrager. Eind 2004 zette hij een punt achter zijn carrière als renner, maar bleef in wielermiddens actief. Sinds 2006 is hij sportief directeur van Gent-Wevelgem en sinds 2011 sportbestuurder van het wielerteam dat nu Sport Vlaanderen-Baloise heet.

Bekende profrenners

Burgemeester Kristof Audenaert en schepen van Feestelijkheden Annick Vanderspurt willen van de doortocht van Gent-Wevelgem door het Torhoutse stadscentrum een druk bijgewoond evenement maken. Met bevlagde straten en de grote massa op de Markt. En met de nodige muziek en sfeer.

“Eerstdaags zullen we daarvoor met de geïnteresseerde horecazaken uit de stadskern samenzitten”, zeggen ze. “Na een kleine 40 km zal de wedstrijd bijna zeker nog niet in zijn beslissende plooi zijn gevallen, maar dat doet niets af van het feit dat de wielerliefhebbers alle bekende profrenners nog eens door onze stad zullen zien flitsen. We hopen dat het een onvergetelijk moment wordt.”

Intussen is de afwezigheid van de Ronde van Vlaanderen nog niet volledig verteerd. Sinds 2017 start de Ronde niet langer in Brugge, maar in Antwerpen. En dus komt het wielercircus niet meer in Torhout langs, nochtans de stad van sportjournalist Karel Van Wijnendaele, die in 1913 de vermaarde wielerwedstrijd voor het eerst organiseerde. Veel mensen trokken tot en met 2016 naar Brugge om er de start bij te wonen of stonden voor de passage van de renners op de Markt in Torhout, al was het maar om pionier Koarle te eren. Torhout is in 2012 trouwens Dorp van de Ronde geweest als postume hulde aan Karel Steyaert, alias Karel Van Wijnendaele. Een ereplaket met zijn beeltenis hangt op de Burg. Waar op zondag 25 maart… Gent-Wevelgem passeert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.