https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaanderen heeft een echte ontsnappingskoning

Kenny Molly, hier in de gele trui van Bingoal Pauwels Sauces WB, zat in 2019 en 2020 in de vroege vlucht tijdens Luik-Bastenaken-Luik.© Getty Images
Kenny Molly, hier in de gele trui van Bingoal Pauwels Sauces WB, zat in 2019 en 2020 in de vroege vlucht tijdens Luik-Bastenaken-Luik.© Getty Images
Redactie KW

Kenny Molly (24) maakte pas twee jaar geleden zijn profdebuut, maar ontpopte zich in sneltempo tot dé West-Vlaamse ontsnappingskoning bij uitstek. Zondag probeert de Nieuwkerkenaar van Bingoal-Sauzen Pauwels-Wallonie Bruxelles in zijn derde Luik-Bastenaken-Luik voor de derde keer (!) deel uit te maken van de vroege vlucht. “Als ik in het peloton zit, vragen renners me soms waarom ik niet in de ontsnapping zit.”

In 2019 een rit in de Settimana Coppi e Bartali, de Tour du Finistère, Luik-Bastenaken-Luik, een rit in de Ronde van België, twee etappes in de Tour du Poitou-Charentes, de GP Fourmies en drie ritten in de Ronde van Slovakije. In 2020 een rit in de Tour du Haut-Var, de Memorial Marco Pantani, een etappe in de Ronde van Slovakije, Luik-Bastenaken-Luik en Gent-Wevelgem. In 2021 de GP La Marseillaise en afgelopen zondag de Amstel Gold Race. Neen, het is niet het best wel indrukwekkende palmares van een renner, wel het voorlopige ontsnappingsbilan van een derdejaarsprof uit het West-Vlaamse Heuvelland. Kenny Molly moest eens lachen toen we hem eind vorige week een WhatsApp-bericht stuurden. “Ik heb eraan gedacht toen ik in de Amstel in de vroege vlucht zat, want jij wilde een reportage over mij als specialist van de vroege vlucht maken en net dan zat ik er weer bij.”

Mooie erelijst

Maar mogen we Molly wel de ontsnappingskoning noemen? “Ah, ik doe gewoon wat ik graag doe en vooral wat het meest haalbare is voor mij op dit moment. Het niveau ligt zo hoog. Als je 40ste wordt met een achterstand van twee minuten, mag je al tevreden zijn. Dan rijd ik mezelf liever in de kijker door met de vroege vlucht mee te gaan. Je hebt er die een prachtig palmares met tal van overwinningen hebben, ik heb dus al een mooie erelijst met échappés ”, grijnst de zoon van Johan, verzorger bij Bingoal-Sauzen Pauwels-Wallonie Bruxelles.

Ook in het peloton kennen ze Molly intussen. “Ze zeggen dat ik er een neus voor heb, maar zelf heb ik er niet echt een passende verklaring voor. Het zit soms gewoon in het hoofd bij mij. Als het daar goed zit, mis ik niet snel een doel. Dat heb ik al een paar keer gemerkt. Maar natuurlijk weet ik ook wie je in de gaten moet houden. Het zijn toch vaak dezelfde renners die in de vroege vlucht zitten. Niet alleen bij de profs, ook vroeger bij de beloften waren er specialisten van dat werk. Ik herinner me dat David Desmecht altijd achteraan reed, maar als hij opschoof, wist je dat het ging gebeuren. Of de andere renners intussen ook naar mij kijken? In de Brabantse Pijl zat ik in het peloton en kwam Rémi Cavagna, met wie ik nog in dezelfde ploeg reed, me vragen waarom ik niet mee vooraan zat. Als zo iemand dat komt zeggen, is dat fijn om te horen.”

Drinkbussen aangeven

Zijn mooiste herinneringen houdt Molly over aan zijn aanwezigheid in de vroege vlucht in Luik-Bastenaken-Luik en Gent-Wevelgem van vorig jaar. “Naar Luik ging ik als kind al mee met mijn vader om drinkbussen aan te geven. Al twee keer heb ik er aan de start gedacht: vroeger stond ik hier langs de weg en nu rijd ik zelf mee . Dat zorgt voor extra motivatie.”

Zondag kan Molly in La Doyenne voor het derde jaar op rij deel uitmaken van de vroege vlucht. “Dat is nog niet vaak, en waarschijnlijk zelfs nog nooit, gebeurd. Het zit alleszins in mijn hoofd om het te proberen. Lukt het, is dat des te mooier. Als het niet lukt, is het geen ramp. Sinds de Amstel heb ik een relaxter gevoel. De druk is wat van de ketel, want ik wilde dit voorjaar in een grote koers in beeld rijden en dat is me gelukt.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.