West-Vlaams rood erkend als Europese Beschermde Oorsprongsbenaming

Redactie KW

Het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’, de roodkleurige koeien, die vooral in West-Vlaanderen te zien zijn, heeft sinds maandag een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. Het ras, bekend als West-Vlaams rood, is het tweede Vlaams product dat met een BOB wordt erkend en beschermd. Het staat nu mee in het rijtje streekproducten als Prosciutto di Parma en de Volaille de Bresse.

Om de benaming ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ te mogen gebruiken, gelden voortaan strenge voorwaarden. De term is enkel toegelaten voor het vers vlees van vrouwelijke dieren tussen de 3,5 en de 8 jaar oud en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud, die behoren tot het ras ‘Rood’ en die gefokt en gekweekt werden in de provincie West-Vlaanderen.

Zo zorgt het Europese label voor bescherming van de kwaliteit van het vlees en de manier waarop het ras gekweekt wordt. De runderen worden hoofdzakelijk gevoerd met gras en graslandproducten uit West-Vlaanderen. De dieren verblijven zo lang mogelijk op de weide. Ook wordt het vlees door het label beschermd tegen namaak.

De erkenningsaanvraag voor ‘het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ gebeurde door de vereniging ‘Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen werkgroep ‘Rood’ van CRV Vlaanderen vzw’. Het ras ‘Rood’ werd in 2001 erkend als bedreigd rundveeras. In 2012 werd het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ al erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier