Werven Oostendse Groep Versluys liggen stil, plots veel interesse in appartementen aan zee

Groep Versluys stelt een plots stijgende interesse om appartementen aan zee te kopen, zoals bijvoorbeeld op de Oosteroever in Oostende, maar de werven liggen wel stil. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Opvallend: de interesse om een appartement te kopen aan de kust neemt toe in deze coronatijden. Dat voelen ze althans bij Bouwgroep Versluys in Oostende, waar gisteren werd beslist om alle werven stil te leggen.

“Sinds woensdagmiddag liggen al onze werven stil”, vertelt Dominique De Heyn van Groep Versluys. “50 tot 60 eigen mensen zijn nu thuis, maar het gaat ook over twee tot drie keer zoveel onderaannemers die op onze werven werken. Het is moeilijk op een bouwwerf de veiligheid te garanderen. Iedereen loopt door elkaar, mensen nemen hetzelfde materiaal vast… De social distance is op een werf moeilijk haalbaar.”

We moesten geen werven sluiten, de overheid laat op dit moment nog toe om verder te werken. Maar onze ploegbazen zeggen ons dat het in de praktijk moeilijk is en we zien ook dat veel onderaannemers hun werkzaamheden aan het stilleggen zijn, ook omdat toeleveringsbedrijven het werk stoppen. Een bouwproject is één grote puzzel, iedereen hangt af van elkaar. Gelukkig is er bij ons nog niemand ziek, maar we zijn daar niet naïef in en beseffen dat het een kwestie van tijd is.”

“Plotse interesse om appartement te kopen”

“Dat betekent niet dat het bedrijf stil ligt”, beklemtoont Dominique De Heyn. “De bedienden werken van thuis uit en dat loopt heel goed. En opvallend: we merken heel veel interesse om appartementen aan de kust te kopen. Heel veel mensen mailen of bellen ons en vragen de infobrochure. Het is niet dat meteen contracten worden ondertekend, maar we voelen een heel grote interesse. Fysieke contacten proberen we zoveel mogelijk te vermijden, maar er komen ook mensen over de vloer. Die moeten dan wel hun handen ontsmetten en we hanteren een strikt veiligheidsprotocol.”

Het is een kentering die we plots zien. Heel wat mensen hebben geld verloren op de beurzen en verkiezen nu, met de centen die nog overblijven, een zekere belegging, zoals vastgoed. De economie valt wel stil, maar mensen zijn hun geld niet kwijt. Ook het vertrouwen in het buitenland is verminderd. Mensen die iets wilden kopen in Spanje, Italië of Turkije, kijken plots weer naar onze kust”, geeft Dominique enkele mogelijke verklaringen. “Na de zomer zien we de economie wel weer opveren. We verwachten in het najaar veel te kunnen verkopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier