Werken Pand 2.0 gestart, sloopwerken zullen vier maanden in beslag nemen

© DJW
© DJW
Redactie KW

De hoofdaannemer is begonnen met de make-over van Het Pand. De eerste sloopwerken nemen drie tot vier maanden in beslag. Als een van de eerste is café ’t Peerdeke aan de beurt dat moet plaats maken voor een brede ingang vanaf de opnieuw aan te leggen parking in de Meersstraat. Alle geplande werken samen duren anderhalf jaar. Halfweg de grote vakantie 2022 gaat Het Pand 2.0 open voor het publiek. Kostprijs: 15,5 miljoen euro.

“De aannemer sloopt eerst alle gebouwen die weg moeten”, zegt voorzitter van het Waregems autonoom gemeentebedrijf stadsontwikkeling (Wagso) en schepen van Locale Economie Kristof Chanterie (CD&V). Als eerste pand is ’t Peerdeke aan de beurt. Het café was er van in het begin toen Het Pand in de jaren zeventig open ging. Het komt ook terug want er is een nieuw gebouw voorzien aan de overzijde van de huidige locatie op het binnenplein. Worden eveneens gesloopt: de piramide van de vroegere Cinéstar op de esplanade, het pand van de Press Shop, het kantoor van Adecco en De Meester vooraan waar een volledig nieuw herkenningspunt komt dat symbool zal staan voor het nieuwe Pand, en tegelijk blikvanger wordt voor de bezoekers. Ook twee van de drie wandelbruggen verdwijnen. Alleen die van het stadhuis naar het stadsarchief blijft. En dan heb je nog alle luifels van de panden die de aannemer verwijdert. Er komt een volledig nieuw systeem met een overkapping die heel wat hoger is dan de huidige. Daardoor krijgen de winkelpanden veel grotere glasramen. Ook belangrijk: alle luchtgaten in de bevloering van Het Pand waar nog enkele bomen en struiken groeien gaan dicht. Daardoor vergroot de oppervlakte. De huidige liften gaan eruit en er komen drie nieuwe: bij Albert Heijn, op de plek van de Press Shop en een nieuwe naar de kantoren van het sociaal secretariaat Wij Helen en Unizo Waregem. Ten slotte is een nieuwe bevloering voorzien.”

45 procent keert terug

Alle winkels en handelszaken zijn intussen in december al verdwenen en verhuisd naar andere locaties in het stadscentrum. Toch blijven Bpost, de stadswinkel, het stadhuis en cultuurcentrum de Schakel bereikbaar en open voor het publiek. Daarvoor moet wel de aangegeven omleidingsroute gevolgd worden. Voor de veiligheid zijn Het Pand zelf en zeker de bouwwerf volledig afgegrendeld voor het publiek met nadarafsluiting.

Schepen van Financiën Rik Soens: “Inclusief de grote ruimte voor Albert Heijn die op het middenplein een supermarkt opent, beschikt Het Pand over meer dan 7.000 vierkante meter verkoopruimte. Dat is goed voor een 30-tal winkelpanden. Die kunnen door de huurder zelf kleiner of groter worden gemaakt, omdat Wagso een modulair systeem aanbiedt. Maar het gaat in elk geval over 30 en meer handelspanden die vanaf halfweg 2022 door Wagso worden verhuurd. Van alle winkels die vaste huurder waren voor de werken en verhuisden naar een andere, eventueel tijdelijke locatie, komt er tussen de 40 en 45 procent terug naar Het Pand. De rest zijn nieuwe handelszaken waarvan Albert Heijn nu al gekend is. Met verschillende andere voert Wagso onderhandelingen.”

Groendak en groengevel

Na de slopingswerken volgt de heraanleg van de parking aan de Meersstraat. De parkeerplaatsen worden anders ingericht binnen een groen ingeklede omgeving, met onder andere ook een groendak plus een groengevel zoals je die ook op een van de muren van cultuurcentrum de Schakel aantreft. Vanop de parking kan het publiek rechtstreeks de nieuwe ingang naar Het Pand nemen of de nog te realiseren nieuwe doorsteek aan het einde van de sporthal naar het Regenboogpark.

Schepen Chanterie: “Later, na Het Pand komt de omgeving aan bod en gaat het over een andere investering, los van de 15,5 miljoen euro. Het gaat hier over het Regenboogpark met de stadionvijvers richting Pand, de huidige toegang vanuit de Meersstraat en de boulodroom die allebei verdwijnen, de omgeving rond het vroegere politiekantoor van zone Mira, de vervanging van de brug over de vijvers door een nieuwe overbrugging waaraan wij de naam Regenboogbrug geven. Dat zijn allemaal nieuwe werken waarvoor wij subsidies gaan aanvragen en de dossiers daarvoor aan het opmaken zijn. Vlaanderen voorziet toelagen die verband houden met stadskernversterkende projecten. En de omgevingswerken passen perfect in dat plaatje. Net zoals dat voor de Zuidboulevard het geval was. Toen kreeg Waregem daarvoor 2,3 miljoen euro subsidies.”

Wie de werken van nabij wil volgen, kan daarvoor terecht op hetpandontpopt.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.