Wereldwinkel in Menen is twintig jaar jong

Twintig jaar geleden opende de eerste Wereldwinkel in Menen de deuren. Op vrijdag 17 oktober viert de winkel haar verjaardag met een receptie en een optreden van Zjamoel.

De Wereldwinkel is elke woensdag, vrijdag en zaterdag open. Een ploeg van 32 vrijwilligers zorgt ervoor dat de winkelrekken aangevuld worden, de winkel onderhouden wordt, de etalage gemaakt wordt en de klanten bediend worden. Mieke Dobbels heeft samen met haar man Guido Maesen een winkeldepot in de Jerusalemstraat 25 in Geluwe.

Medewerkers

“De Wereldwinkel is in Menen ook als een depot of een particuliere verkoopplaats begonnen. Philippe Mingels lag aan de basis van het allereerste wereldwinkeldepot. We hadden onze eerste winkel in de Ieperstraat. Na zo’n negen jaar zijn we dan naar de Bruggestraat verhuisd”, vertelt Monique Dujardin. Zij is ondertussen al 20 jaar vrijwillig medewerker in de Wereldwinkel. Ze maakt ook deel uit van de bestuursploeg. Monique is daar verantwoordelijk voor de winkelmedewerkers.

Eerlijke producten

In de Wereldwinkel kun je terecht voor voedingsmiddelen, wijn, fruitsap en artisanale producten die aan eerlijke prijzen verkocht worden. Eerlijk staat voor het feit dat de producenten er een correcte of faire prijs voor krijgen. Monique en Annemie vertellen dat het nu vrij rustig is in de Wereldwinkel: “Vroeger vond je geen fairtrade producten in de supermarkten. Dat is nu sterk veranderd. We zijn wel vrij bekend voor onze fruitsappen en de wijnen. We werken ook regelmatig samen met verenigingen of stadsbesturen die hun dranken bij ons komen kopen.”

Mieke Dobbels, die er 20 jaar geleden ook al bij was, geeft mee dat verkooppunten heel belangrijk zijn: “In onze garage hebben we een beperkte hoeveelheid producten. We kennen onze klanten en weten wat ze bij ons kopen. We zorgen er altijd voor dat we die producten in voorraad hebben. Willen ze iets anders, dan kunnen we dat ‘s anderendaags leveren. Het blijft belangrijk dat er ook verkooppunten zijn want niet iedereen vindt de weg naar de winkels.”

(CR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.