Wereldrecordpoging padel voor zieke Fara (10) verplaatst naar september

Kevin Caestecker, Christophe Meulebrouck, Dominique Bourgonjon en Daniel Clicteur willen het wereldrecord 'padel spelen' verbreken voor Fara (links). © gf/Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Enkele Brugse vrienden, allen lid van TC Azalea, wilden eind mei het ‘Guiness Book of World Records’ halen door urenlang padel te spelen. De opbrengst van de gesponsorde recordpoging zou gaan naar de strijd van Fara Demeyer, dochter van één van de leden van TC Azalea, tegen leukemie. Maar daar stak de coronacrisis dus een stokje voor. “We gaan de recordpoging nu integraal verplaatsen naar 12 en 13 september”, zegt Christophe Meulebrouck, een van de initiatiefnemers.

Zo’n 28 uur aan één stuk padel spelen: dat is waar de Brugse vrienden Christophe Meulebrouck, Kevin Caestecker, Dominique Bourgonjon en Daniel Clicteur eind mei resoluut voor wilden gaan. Ze wilden hiermee immers het Guiness Book of World Records halen én vooral ook geld inzamelen voor de kleine Fara Demeyer (10), die vecht tegen leukemie. Fara is de dochter van Kim Demeyer, al jarenlang lid van de tennis- en padelclub Azalea.

De recordpoging zou gesponsord worden door zowel bedrijven als particulieren. Maar dat was dus buiten het coronavirus gerekend. “Door de coronamaatregelen was het gewoon onmogelijk om het evenement te laten plaatsvinden”, zegt Christophe Meulebrouck, een van de initiatiefnemers. “Maar omdat het voor een nobel doel is, hebben we al vlug besloten om het niet zomaar af te lassen maar wel om het evenement integraal te verplaatsen, namelijk naar het weekend van 12 en 13 september. Burgemeester Dirk De fauw en sportschepen Franky Demon hebben al hun aanwezigheid toegezegd.”

Ervaring met records

TC Azalea heeft overigens wel ervaring met recordpogingen. In 1983 werd namelijk het Guiness World Record in petanque spelen binnengehaald. “Het was en is voor ons wel een behoorlijk groot werk om alles opnieuw te organiseren op een andere datum want alle mogelijke aanvragen en regelingen moeten opnieuw gedaan worden. Gelukkig is de sponsoring goed blijven doorlopen. Intussen werd al 9.500 euro ingezameld”, gaat Christophe Meulebrouck verder.

“We zijn ook dankbaar voor de bedrijven die in natura sponsoren, zoals voor de bijkomende verlichting en andere nodige infrastructuur voor de recordpoging. Er komt een groot scherm van 24 vierkante meter naast het veld en alles zal gefilmd worden met meerdere GoPro camera’s. Enerzijds omdat we ook een livestream zullen verzorgen maar ook als bewijs voor Guiness Book of World Records. Ook de gewone particulieren kunnen uiteraard sponsoren door te storten op het rekeningnummer maar ook door een van de overige padelveldjes te huren voor een spelletje tijdens de recordpoging. Het kan een unieke ervaring worden.”

Zware opdracht

Het wordt een bijzonder zware, fysieke opdracht voor de spelers, zoveel is zeker. Guiness is immers bijzonder streng. De spelers krijgen per uur slechts vijf minuten rust om even naar het toilet te gaan, iets kleins te eten of zich waar nodig te laten behandelen door een kinesist. “De recordpoging moet gevolgd worden door maar liefst 21 onafhankelijke getuigen; dus geen vrienden of familie”, stelt Christophe Meulebrouck.

“Langs deze weg willen we dus ook een oproep doen naar mensen die zich willen engageren als getuigen. Het huidige record staat op 26 uur en 2 minuten. Dat werd gevestigd op 19 september vorig jaar maar werd nog maar in april van dit jaar officieel door Guiness World Records bekrachtigd. Eigenlijk willen we het liefst een record vestigen dat een tijd stand houdt en dus streven we ernaar om 28 uur na elkaar padel te spelen.”

Intussen lijkt het met Fara de goede kant op te gaan, zo vernemen we van haar papa Kim. “Het zwaarste van de chemokuren is achter de rug. Tot nu toe is alles goed en naar verwachting van de dokters verlopen. Nu volgen wel nog een zestigtal weken waarbij ze chemopilletjes moet nemen. Maar we zijn dus wel hoopvol”, zegt Kim. “Ik vind het trouwens schitterend wat die gasten van de tennisclub doen voor ons. Ik doe echt mijn hoedje af voor wat ze allemaal realiseren en ben hen enorm dankbaar.”