Welkom op Sent O’Kermish in Lendelede

Van vrijdag 30 augustus tot en met maandag 2 september is er kermis in Sente. Dit jaar gaat Sente de Ierse toer op onder de noemer Sent O’Kermish. Toppers zijn op vrijdag de dorpskoers Sente Classic, op zaterdagavond het Chier O’Ball en op zondag het P’Tanke-tornooi.

De kermis in Sente baadt in een Ierse en Schotse sfeer. © (foto CLY)

Wouter Vandewiele (34) is de trekker van de kermis. De preventieadviseur is getrouwd met Stefanie Vincke en ze hebben een dochtertje van 2 jaar. “Toen ik de organisatie 3 jaar geleden overnam waren er 5 leden in de werkgroep, nu zijn we met 14”, zegt Wouter. “En met meer mensen kan je ook vlotter activiteiten organiseren.”

Vandaag vrijdag starten de kermisactiviteiten om 18 uur met ‘Alles op wieltjes’ voor de kleuters. Die kunnen met een fietsje, step, gocart of nog een andere twee-, drie- of vierwieler rijden op een verkeersvrij parcours. Voor de kinderen uit de lagere school is er dan in de Sint-Katharinastraat de ‘Kids Run’. Leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar lopen 250 meter, die uit de 3de en 4de klas 500 meter en de oudsten van het 5de en 6de leerjaar 1.000 meter.

Katrieneworp

“Om 19 uur start de wielerwedstrijd Sente Classic”, zegt Bart Warmoes van de werkgroep. “Een wedstrijd over 12 ronden en in totaal 36,7 km. De deelnemers moeten Sentenaren of oud-Sentenaren zijn, of een band hebben met Sente via hun ouders of via een vereniging. We zijn aan onze derde editie toe. En ja, we hebben dat concept een beetje afgekeken van de eerste editie van Lendlee Koerse. Maar ondertussen is Sente Classic een eigen leven gaan leiden. Er zijn trouwens maar weinig deelnemers die aan zowel Lendlee Koerse als Sente Classic kunnen deelnemen. Momenteel hebben we 35 inschrijvingen, vorig jaar waren er dat 50. Tegen vrijdag zijn het er misschien ook 50, wie weet… Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro, maar je krijgt 5 euro terug als je jouw rugnummer weer inlevert. Het parcours loopt over de Sint-Katharinastraat, de Sentestraat en de Beiaardstraat.”

Nadien is er in ‘t Senter, dat voor de gelegenheid volledig ingekleed is in de Ierse en Schotse stijl, een optreden van de coverband ‘La Folie, een band die diverse partyhits zal spelen en bestaat uit 2 zangeressen en 5 topmuzikanten. Daarna is het de beurt aan dj Veste tot in de late uurtjes.

Op zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur zijn de kinderen baas. Ze kunnen zich uitleven op verschillende activiteiten.

“Om 17 uur is er de Katrieneworp met snoep vanop het dak van ‘t Senter”, vervolgt Wouter. Om 18.30 uur kan je stoverij met frietjes eten maar daarvoor moet je wel reserveren bij sven.warlop@gmail.com of 0471 20 54 00. Op zondag gaat het er eerder rustig aan toe. Om 10 uur is een eucharistieviering en een half uurtje later schenken we al de eerste aperitieven terwijl de fanfare voor de muziek zorgt. Om 12 uur is er barbecue. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen 10 euro. Ook daarvoor moet je inschrijven: kermis@sente.be of 0486 16 41 73.

P’Tanke

Zondag om 14 uur start het P’ Tanke-tornooi waarvoor de ploegen gratis kunnen inschrijven via kermis@sente.be of 0494 87 66 63. Om 18.30 uur is er dan nog een optreden van de band Overigens die Vlaamse en Ierse folk brengen.” Maandag sluit de kermis met om 9 uur een jaargetijde voor de overleden parochianen en voor de senioren (en anderen)om 14 uur een optreden van ‘Malahide’, een band die Schotse en Ierse folk speelt. Kaarten voor dat optreden kosten 5 euro en je kan die bestellen via kermis@sente.be of 0475 80 62 32. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.