Wel roze varkentjes aan de ramen
Niet enkel de wijding, maar ook de bonte Toontjesstoet met varkens en pluimvee viel in het water. Tot grote spijt van de Ingooigemse kinderen uit het zesde leerjaar die normaal dit jaar aan de beurt waren om het varken en de offergaven voor Sint-Antonius te dragen.
“Om de hoogdag van Ingooigem niet kleurloos te laten passeren, bezorgde het oudercomité van de gemeenteschool kleurplaten aan de kinderen met de uitnodiging om de gekleurde varkentjes voor hun raam te hangen en er een foto van door te sturen”, vertelt directeur Veerle Veys. “We kregen meer dan 50 foto’s ingestuurd. De kinderen krijgen nu allemaal een roze stressvarkentje om het gebeuren levendig te houden. De komende week zullen de varkentjes nog te zien zijn in het straatbeeld en hopelijk volgend jaar weer in ’t echt!”
70 jaar
De stoet om de Heilige Antonius te vieren, is al ruim 70 jaar traditie in het Steuvelsdorp op 17 januari, of de eerstvolgende zondag. De avond voordien worden de giften en offergaven normaal gezien feestelijk opgehaald bij de boeren. In de kerk zijn een aantal Antoniusbeelden en relikwieën te zien die een 300 jaar geleden werden overgebracht.
Schallende trompetten
De Toontjesprocessie wordt normaal gezien in gang gezet met schallende trompetten van de Koninklijke Harmonie De Eendracht. Daarna zien we verschillende verenigingen, de pastoor en leerlingen verkleed als pater. Uiteraard is er ook het versierde varken van zo’n 80 kilo dat getorst wordt door de kleine paters en het kakelend en snaterend pluimvee in kooien dat als offergaven werd geschonken.
“We kregen 50 varkentjes toe- gestuurd om Sint-Antonius levendig te houden”
Op die manier smeken de boeren de zegen van Toontje af voor een goed en vruchtbaar voorjaar en voor de bescherming van mens en vee. Na de mis kunnen de aanwezigen het reliekbeeldje van Antonius aanraken en volgt de verkoop van de offergaven per Amerikaans opbod, met als hoogtepunt het varken. Dit alles wordt in goede banen geleid door de Bolhoedheren van ‘Yvegem Sportief.’
Traditioneel zorgt de ouderraad dan voor ‘nen dreupel’ en kan er als afsluiter deelgenomen worden aan een eetfestijn. (GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier