Weer zes transmigranten bevrijd uit container in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge zijn maandag zes transmigranten bevrijd uit een container. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De havenindringers sloegen blijkbaar in paniek toen een container bovenop hun container werd geplaatst.

© BELGA
© BELGA

De meldkamer van de politie ontving maandag in de vooravond een noodoproep van transmigranten die in Zeebrugge vastzaten in een container. De havenactiviteit moest deels stilgelegd worden om de zoektocht vlot te laten verlopen. Zo mochten geen boten meer vertrekken en moesten de werken op de kaai stilgelegd worden. Uiteindelijk konden de vluchtelingen aangetroffen worden in een container op de terreinen van PSA op de westelijke strekdam. Ze verkeerden in goede gezondheid.

Uit het onderzoek is gebleken dat de transmigranten zich al in de nacht van zondag op maandag in de container verscholen. De bewuste container stond op dat moment op een goederentrein. “Het gebeurt regelmatig dat transmigranten zich ter hoogte van het rangeerstation net buiten de haven een toegang verschaffen tot containers op de goederentreinen”, aldus procureur Frank Demeester. Blijkbaar raakten de verstekelingen in paniek toen in de haven een andere container bovenop hun container werd geplaatst. Het mangat, waarlangs ze eventueel dachten te ontsnappen, kon daardoor amper nog geopend worden.

Zweden

De zes havenindringers zouden sowieso van een kale reis thuisgekomen zijn. De container was immers niet op weg naar het Verenigd Koninkrijk, maar zou woensdag naar Zweden overgebracht worden. In principe moest de container daar donderdagnamiddag aankomen.

Wellicht waren de betrokkenen niet aan hun proefstuk toe, want ze werden al meermaals gespot in en rond de haven van Zeebrugge. Het gaat om mensen uit Marokko, Algerije, Libië en Oekraïne. Eén van hen beweerde minderjarig te zijn, maar dat werd tegengesproken door een botscan. Het zestal zal voor de Brugse correctionele rechtbank gedagvaard worden voor het binnendringen van de haven. Voor dergelijke inbreuken wordt meestal zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete opgelegd. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.