Wannes Loosveldt op zoek naar werkruimte voor creatieve ondernemers: “Betaalbare werkruimte gezocht”

Vlnr. Wannes Loosveldt, Seppe Vanbelle en Karel Goetghebeur.© (Foto Davy Coghe)
Vlnr. Wannes Loosveldt, Seppe Vanbelle en Karel Goetghebeur.© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de nasleep van het zomerevenement KOER, op de leegstaande site van turnclub Rust Roest , zorgde Wannes Loosveldt van vzw DO in overleg met projectontwikkelaar CAAP voor gratis atelierruimte voor creatieve ondernemers op de site. Nu de werken voor het bouwproject van CAAP sneller opschieten dan verwacht, moeten ze echter begin juni het complex verlaten. “Wie kan ons kan helpen aan een betaalbare werkruimte?”

Net als zijn broer Pieter heeft Wannes Loosveldt er een neus voor om op unieke plekjes in de stad creatieve en aansprekende evenementen te ontwikkelen. Dat zagen we al met de uitbating van de Urb Egg-bars en ook vorige zomer kwam Wannes met zo’n opmerkelijk initiatief op de proppen. Hij slaagde er samen met nog enkele medestanders in om het bijzonder grote en leegstaande domein tussen de Gulden Vlieslaan, het Rozendal en de Groenstraat – dat voorheen gebruikt werd door onder meer turnclub Roest Roest en Wimme Boxing Club – te gebruiken als culturele zomerbar.

Gedurende de hele zomer kon je er terecht voor lezingen, muziek en workshops. De uitbating van de bar zelf was in handen van Nina Corty van La Casita. Het tijdelijke gebruik van deze site was mogelijk na overleg met projectontwikkelaar CAAAP die er een bouwproject met stadstuin en ondergrondse parking plant en het domein in afwachting van verdere ontwikkeling dus ter beschikking stelde. “Bij de site met grote tuin hoort ook een ruim gebouw met voorzijde aan de Gulden Vlieslaan 35. Vanuit het zomerevenement en in de nasleep ervan konden we het gebouw verder gebruiken als vergader- en kantoorruimte voor onze vzw. Verder vonden ook een zevental creatieve ondernemers en ‘makers’ er geschikte atelierruimte”, vertelt Wannes Loosveldt. “Zo hebben we er mensen die werken met audio en video, die schoenen een tweede leven geven, sneakers ontwikkelen, die handelen in crypto curency,… Ook de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur kwam bij ons terecht nadat hij op zoek bleek naar nieuwe atelierruimte.”

De werken aan het gebouw vorderen sneller dan gepland

Dankbaar

Maar aan dat mooie deuntje komt dus een eind. Wannes Loosveldt kreeg enkele dagen terug van projectontwikkelaar CAAP, onderdeel van de Artes groep, te horen dat het gebouw moet vrijgemaakt worden. “We kregen hiervoor een viertal weken, dus begin juni moeten we hier weg”, stelt Wannes. “Natuurlijk is het niet zo’n leuk nieuws voor ons en zeker niet voor de mensen die hier een praktisch atelier hebben, zoals de saxofoonbouwer bijvoorbeeld. Ik kan gerust van thuis uit werken voor de vzw en ook met mijn muziekstudio. Maar goed, we wisten wel dat dit tijdelijk zou zijn en dat het zou afhangen van de vorderingen van de werkzaamheden. En laat er geen twijfel over bestaan: ik ben de mensen van CAAP dankbaar dat we deze site hier zo lang mochten gebruiken.”

Voor CAAP is het tijdelijk ter beschikking stellen van sites waar ze aan projectontwikkeling doen geen nieuw gegeven, zo blijkt. “Wij proberen voor ieder project in dialoog te gaan met de omgeving en waar mogelijk geven we de sites in gebruik van mensen die er creatief mee aan de slag gaan”, zegt Jonas Vanhauter van CAAAP. “Dat doen we ook met een gebouw in het noorden van Brugge, in Sint-Pieters meer bepaald, dat gebruikt wordt door de mensen van ‘Kopje Zwam’, die er zwammen kweken op koffiegruis. En zo hebben we dus ook met Wannes, die we leerden kennen als een zeer bezige bij met een erg groot netwerk, samengewerkt voor deze site aan de Guldenvlieslaan. Ik moet wel toegeven dat het aanvankelijk de bedoeling was dat ze de site iets langer zouden kunnen gebruiken, mogelijk tot het einde van het jaar, maar de werkzaamheden vorderen sneller dan gepland en we hebben het gebouw nodig voor de vergaderingen van de werfleiding. Het woonproject dat we plannen op de site zal normaal gezien in de tweede helft van 2023 opgeleverd worden.”

Oproep

Intussen doet Wannes Loosveldt via onze krant ook een oproep: “Voor jonge creatieve ondernemers is het niet altijd gemakkelijk. Dus wie beschikt over of weet heeft van betaalbare atelier- of kantoorruimte in of rond de stad mag ons zeker contacteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier