https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wandelingen ‘Wit jet nog?‘ roepen herinneringen op bij mensen met dementie

Bewoners Jacqueline Ampe en Germain Dezeure met begeleiders, voorzitter Viertoren en schepen Cindy Verbrugge en Viertoren-coördinator Sara Broucke met de fotomap © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Bewoners van woon-zorgcentrum Sint-Bernardus in De Panne hebben woensdag voor het eerst een stukje van het wandelparcours ‘Wit jet nog?’ verkend. Het is een initiatief van de intergemeentelijke samenwerking Viertoren in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen. Aan de hand van beeldmateriaal uit de erfgoeddatabank willen ze mensen met dementie een stukje verleden laten herbeleven.

Sara Broucke is coördinator van Viertoren, waarbij de vier gemeentes De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne de handen in elkaar slaan rond culturele projecten. In samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen werden vier herinneringswandelingen uitgedokterd, op maat van elke gemeente. “Deze wandelingen hebben we toepasselijk ‘Wit jet nog?’ genoemd,” vertelt Sara. “Uitgangspunt was om in eerste instantie bij mensen met dementie tijdens een leuke wandelroute herinneringen uit het verleden boven te halen en daarvoor hebben we gegrasduind in de archieven van de erfgoeddatabank ‘Westhoek Verbeeldt’.

Schot in de roos

“Vandaag gaan we op stap met enkele bewoners van wzc Sint-Bernardus, enkele begeleiders en mantelzorgers, maar het kan net zo goed een leuke activiteit zijn voor andere mensen die herinneringen aan vroeger willen ophalen. We hebben nu een ‘papieren’ map meegenomen met fotomateriaal, maar al het beeldmateriaal is ook via smartphone of tablet terug te vinden in de erfgoedapp van Faro.”

De ‘proefwandeling’ was meteen een schot in de roos. Bij Jacqueline Ampe en Germain Dezeure die intussen 1,5 jaar in wzc Sint-Bernardus wonen, ontlokten de foto’s uit de oude doos direct spontane reacties. “Kijk! Dat ben ik als jongetje op de ezels op het strand”, wijst Germain enthousiast naar een vergeelde foto. “Jammer dat er vandaag geen ezelsritten meer zijn”, zegt hij. Ook de andere bewoners verdringen zich rond de foto’s en herkennen locaties die impulsieve reacties loswekken.

Verbondenheid

“Deze wandelingen stimuleren interactie en dialoog”, vertelt Cindy Verbrugge, voorzitter van Viertoren en schepen van De Panne. “Er ontstaat spontaan een gesprek wanneer mensen samen de foto’s bekijken. Dat heeft een positief effect op het sociale contact, maar ook op het welbevinden bij oudere mensen die symptomen van depressie of dementie vertonen.”

“De wandelingen zorgen voor een stukje onderlinge verbondenheid, en er zitten ook tips bij en persoonlijke vragen die een gesprek op gang kunnen brengen. Ik sta 100 procent achter dit project dat cultuur naar de burger toebrengt op een toegankelijke manier. Als de wandelingen succes kennen, volgen er wellicht nog meer!”, zegt Cindy.

Praatgroep

Lieve Van de Walle, directeur van de Alzheimer Liga Vlaanderen en stafmedewerker Krisje Tordoir sluiten zich hierbij aan: “Misschien is dit een ietwat ongewone samenwerking, maar elkaars expertises samenbrengen resulteert in een mooi product. Dit najaar start er in wzc Sint-Bernardus De Panne een ‘Familiegroep Dementie’ van de Alzheimer Liga. In deze praatgroep kunnen familieleden en betrokkenen bij mensen met dementie elkaar ontmoeten, hun verhaal doen en informatie krijgen.”

Viertoren-bestuursleden Stephanie Anseeuw, Ann Gheeraert en Celine Mouton zullen dit project in hun respectievelijke gemeentes Koksijde, Nieuwpoort en Veurne extra promoten.

De wandelmap kan je reserveren op www.viertoren.be en het beeldmateriaal van de erfgoedapp is ook te vinden op www.westhoekverbeeldt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.