Vzw voor Kinderen schenkt vijf hypnosebrillen aan vijf ziekenhuizen

© NV
Redactie KW

Vzw voor Kinderen uit Wielsbeke steunt al vijf jaar projecten met betrekking tot zieke kinderen. Deze week schonk de vzw vijf virtual reality brillen aan vijf ziekenhuizen. “Die moeten ervoor zorgen dat de perceptie van pijn bij verzorging of ingrepen verdwijnt”, legt Rein Callewier van producent Oncomfort uit.

De Wielsbeekse vzw organiseert jaarlijks sportieve, culturele en feestactiviteiten om geld in te zamelen voor het goede doel. Daarmee steunt ze projecten met betrekking tot mucoviscidose en andere ziektes of beperkingen. “Eind vorig jaar vroegen we de kinderafdelingen van verschillende ziekenhuizen naar hun wensen en noden. Er was één wederkerende behoefte: sedatiebrillen. Daarom schenken we nu vijf brillen aan de ziekenhuizen van Waregem, Tielt, Izegem, Roeselare en het UZ Gent”, legt Mathias Lambrecht van de vzw uit.

Pediater in het ziekenhuis van Waregem Fred Van Den Mooter schetst waarom de brillen zo belangrijk zijn. “Kinderen worden heel gemakkelijk bang. Ze hebben schrik van het onbekende en schrik van de pijn. We kunnen daar iets aan doen met medicatie, lachgas of afleiding, maar nu kunnen we dat ook doen met digitale sedatie. De brillen zijn een toekomstgerichte, innovatie, maar duurzame investering waarbij het comfort van het kind centraal staat. We kunnen de brillen toepassen bij wondverzorging, bloed prikken of in afwachting van een operatie“, zegt hij. Hoofdverpleegkundige van de pediatrie Hendrik Van Steenkiste gaat verder: “In de VR-bril zien de kinderen een filmpje. Het maakt de kinderen rustig waardoor wij eenvoudiger ons werk kunnen doen. We testen de bril nu al twee maanden en de resultaten zijn verbluffend.”

Vzw voor Kinderen schenkt vijf hypnosebrillen aan vijf ziekenhuizen
© NV

Ontwikkelaar Oncomfort bevestigt dat er hele studies vooraf zijn gegaan aan de productie van de brillen. Zo is er een filmpje waarbij een patiënt met een duikboot een walvis volgt. Terwijl de zevenjarige Vic De Smet uit Beveren-Leie de bril uittest, legt Rein Callewier van Oncomfort uit wat Vic ziet. “Eerst maken we het kind rustig door een vertrouwde stem die door de koptelefoon spreekt. Daarna gaat de duikboot onder water. De staart van de walvis gaat op en neer en geeft het ritme van de ademhaling aan. Op dat moment kan men beginnen met de behandeling. Na de behandeling gaat de duikboot weer omhoog en is er nog wat nazorg. Zo legt de stem uit dat het kind de oefening ook zonder bril kan doen.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier