VUB kent eredoctoraten toe aan fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman

© (Foto BELGA)
Redactie KW

De Vrije Universiteit Brussel heeft dinsdag eredoctoraten toegekend aan de fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman. Ze krijgen de titel van Doctor Honoris Causa voor hun algemene maatschappelijke verdiensten. De uitreiking vond plaats tijdens Theater aan Zee, in het Kursaal Oostende.

In het kader van Theater aan Zee kregen de twee afzonderlijke fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman hun eredoctoraat toegekend. Rector Caroline Pauwels is dit jaar curator van Theater aan Zee. De VUB wil met de uitreiking een brug leggen tussen wetenschap en kunst. “Kunstenaars en wetenschappers zijn voorlopers, mindblowers. Ze werken immers beiden vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, vrijheid, creativiteit en kritisch denken. Dat bewijst het werk van fotografen zoals Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman”, aldus VUB-rector Caroline Pauwels, “Ik denk dat, gegeven de uitdagingen waar onze 21ste eeuwse samenleving voorstaat, we er allen belang bij hebben kunstenaars en wetenschappers terug vaker samen te brengen. Weg van de silo’s waarin we ze hebben gestoken, terug vaker in een wederzijds uitdagende dialoog en wonderlijke uitwisseling.”

Het laudatio voor fotograaf Stephan Vanfleteren werd uitgesproken door Olga Van Oost, algemeen directeur van FARO en verbonden aan de VUB als professor Sociologie van Kunst en Cultuur. Prof. dr. Fabienne Brison die onder andere mediarecht en intellectuele rechten doceert aan de VUB nam het laudatio voor Dirk Braeckman voor haar rekening.

Beide fotografen waren in de eerste plaats verrast met de toekenning. “Dat plotseling twee fotografen dit krijgen is uitzonderlijk en voor mezelf ook heel verrassend. Ik was zelf niet de meest briljante student dus het is bijzonder dat ik via deze weg nog bij de universiteit terecht kom. Het is de belangrijkste prijs die ik tot nu toe heb ontvangen”, aldus Stephan Vanfleteren.

“Het streelt mijn ego. Het bevestigt ergens dat ik goed bezig ben en dat doet deugd. Ik wil gebruik maken van mijn titel om gemakkelijker in contact te komen met de universitaire en wetenschappelijke wereld naar mijn werk toe. Ik hoop dat dat een kruisbestuiving wordt”, vertelt Dirk Braeckman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier