Eerste Vlaamse champinglocatie geopend in de Sint-Bartholomeuskerk in Kaaskerke

Schepenen Marc Deprez en Marc De Keyrel, erfgoedontwikkelaar Wouter Dernau en burgemeester Lies Laridon (vooraan) en Maarten Quitelier, Sven Mouton, schepenen Gaby Verstraete en Martin Obin en minister Matthias Diependaele (achteraan) openden de eerste champing van Vlaanderen in de Sint-Bartholomeuskerk met op de achtergrond de biechtstoel en twee champingpods. © ACK
Redactie KW

In de Sint-Bartholomeuskerk in Kaaskerke opende vandaag officieel champing ‘Bed & Bar Tolomeus’. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister Matthias Diependaele, burgemeester Lies Laridon en verschillende schepenen van stad Diksmuide. Erfgoedontwikkelaar Wouter Dernau van Pedra Viva! gaf meer uitleg en een rondleiding doorheen de kerk.

De Sint-Bartholomeuskerk in Kaaskerke, die voordien een antiekzaak herbergde, werd in november vorig jaar aangekocht door Pedra Viva! uit Deinze. Pedra Viva betekent in het Portugees ‘levende stenen’ en dat is nu net de onderliggende doelstelling van Pedra Viva!: leegstaande monumenten een nieuw leven geven.

Pedra Viva! bestaat uit twee aandeelhouders: enerzijds de firma Proflow, een stedenbouwkundig bureau van Wouter Dernau (56) en anderzijds Architectenbureau Cru van Sven Mouton (46), een bureau dat staat voor duurzaam en circulair bouwen uit Gent. Vandaag openden ze in de Sint-Bartholomeuskerk officieel champing ‘Bed & Bar Tomeleus’. Champing betekent zoveel als ‘logeren in een kerk’.

Eerste in Vlaanderen

“Deze champing is de eerste in Vlaanderen en biedt plaats aan 12 personen, ideaal dus voor een familie of vriendengroep die wil proeven van een originele overnachting”, vertelt Wouter Dernau. “We kunnen hier het jaar rond mensen ontvangen. Zaterdag komt de eerste groep gasten al slapen in de champingpods.”

“Toen we startten, hebben we eerst goed gekeken naar de kwaliteiten van de kerk zoals de proporties en de hoogte. We hebben dan ook besloten om met de champingpods (een soort hutten waarin men slaapt, red.) deze hoogte te benadrukken en in de neogotische stijl te werken. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook de verlichting veranderd en indirecte verlichting geplaatst net omdat deze de hoogte benadrukt.”

Originele elementen

“Voor het sanitair hebben we twee containers afgewerkt tot een gezellig en niet-storend element in de kerk. Verder is er een eethoek, een bar, een speelhoek en een zithoek. Wie een glaasje wijn wil drinken, zal eerst moeten biechten want de wijnkoeler is in de biechtstoel geïntegreerd”, glimlacht Wouter.

“Alle originele elementen van de kerk zijn nog aanwezig zoals de klok, de preekstoel, het altaar, de kerkbanken en de biechtstoel. Deze mogen vrij gebruikt worden zoals een goede huisvader maar met het nodige respect.”

Als een geheel verhuurd

“We verhuren de kerk als één geheel, dus alle 6 pods van 2 personen in één groep. De pods bestaan uit vier slaapunits met een dubbel bed en twee houten slaapunits met twee enkele bedden. De kostprijs voor 12 personen bedraagt 515 euro voor een overnachting. Dekbedden, bedlinnen, handdoeken en kussens zijn inbegrepen.”

“Er is geen ontbijt inbegrepen in de prijs maar die kan door de lokale bakker worden geleverd aan 11 euro per persoon. Koffie of thee kan ter plaatse worden gemaakt. Een picknick laten maken, behoort ook tot de mogelijkheden.”

“Daar er geen uitgebreide keuken is in de kerk kan men voor het avondeten een beroep doen op onze vaste traiteur die een ruime keuze aanbiedt of langsgaan bij een van de vele goede restaurants in Diksmuide. Drank mag meegenomen worden van thuis maar er wordt ook een selectie Belgische bieren aangeboden tegen een democratische prijs”, vervolgt Wouter Dernau.

Ontspannen in en rond de kerk

“Genieten met je gezelschap kan in de eethoek, de zithoek of aan de kleine bar met spelletjesruimte met een kickertafel, darts, enzovoort. Daarnaast heeft onze kerk nog diverse ontspanningsmogelijkheden. Zo is er in het doksaal op het eerste verdiep, waar het koor vroeger zong, een filmruimte waar je je laptop op onze beamer en Chromecast kan aansluiten om te projecteren op groot scherm.”

“De kerk heeft ook een torenspits van 38 meter hoog die beklommen kan worden. Deze 540 m² grote kerk heeft ook een grote tuin rondom waar vrij gebruik van gemaakt kan worden. In een rustig gedeelte achteraan de kerk zijn er twee picknicktafels, enkele loungestoelen en buitenspelen voorzien.”

Tijdens de zomermaanden vind je voor de kerk ook de zomerbar ‘bar Tolomeus’ waar men snacks, tapas en kleine hapjes kan eten en iedere vrijdag- en zaterdagavond komt er een foodtruck langs”, besluit Wouter Dernau.

Info en reserveren kan via de website: www.bedenbartolomeus.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.