Twee weekends kermisplezier in Roeselare: “Iedereen kijkt hier naar uit”

Michel en Martine bij hun eendjeskraam. © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Twee weekends zal de kermis in Roeselare staan vooraleer naar Izegem te verhuizen. Veel kinderen, jongeren én ouders kijken al uit naar vrijdag 20 augustus wanneer de kermis van start gaat. Maar ook de foorkramers komen graag naar Roeselare en al zeker als er twee weekends in de Roeselaarse kermisperiode zijn.

“Op vrijdagavond 20 augustus opent de Roeselaarse kermis en ze eindigt op zondag 29 augustus”, begint Sebastiaan Naeyaert van de Roeselaarse dienst economie. “Er zullen in totaal 38 kermiskramen staan op de Grote Markt, het Polenplein en de Botermarkt. Vanaf volgend jaar is het mogelijk dat er geen kramen zullen staan op de Botermarkt wegens de verbouwingswerken aan het stadhuis.”

“Op de kermis zullen geen verplichte looplijnen zijn maar moet je wel een mondmasker dragen als je rondwandelt én wanneer je op de attracties zit. Wat je moet doen als je oliebollen wil eten? Dan zou ik voorstellen om ze te laten inpakken om thuis op te eten of nog beter: neem ze mee naar een terrasje en eet ze daar op terwijl je geniet van een lekker drankje. Zo heeft de horeca er ook iets aan.”

Eendjes

Foorkramer Michel Six is er 67 en was eigenlijk al drie jaar met pensioen. “Maar ik ben daarvan teruggekeerd”, lacht Michel. “We gingen inderdaad ons kraam met eendjesvissen verkopen maar door corona lukte dat natuurlijk niet. Niemand koopt een kermiskraam als alles stil ligt. Mijn vrouw Martine en ik hebben dus anderhalf jaar binnen gezeten tussen vier muren en ik moet eerlijk zeggen, we werden daar niet gelukkig van. Gezellig is anders. Dus hebben we samen besloten om nog wat verder te doen. Martine en ik kunnen de kermis niet missen, we moeten tussen het volk zitten. En het had natuurlijk al in de krant gestaan dat we ermee zouden stoppen en wanneer de klanten ons nu weer zien staan in het eendjeskraam zijn ze ongelooflijk tevreden. En wij zijn ook super gelukkig.”

Ik heb in 20 jaar mijn prijs nog niet aangepast: een visbeurt kost nog altijd 5 euro. Wij vinden dat genoeg

“Ik ben al meer dan 45 jaar zelfstandig foorkramer en ik ben al die tijd een vaste waarde in Roeselare. Eerst hadden we een schietkraam, dan hebben we 18 jaar een kindermolen gehad en nu zijn we toch al 20 jaar in het eendjeskraam te vinden. En de kinderen vissen nog altijd even graag naar onze eendjes. Of dat duur is? Ik heb in 20 jaar mijn prijs nog niet aangepast: een visbeurt kost nog altijd 5 euro. Wij vinden dat genoeg. Het moet plezierig zijn voor iedereen. Niet iedereen kan zich een dure kermis veroorloven en daarom zal ik ook nu mijn prijs niet verhogen.”

Vaste waarde

“Er volgen nu nog 10 weekends kermis voor ons. Eind oktober begint onze winterperiode die duurt tot enkele weken voor Pasen. Daarom ook dat Martine en ik niet lang moesten nadenken om terug te keren uit pensioen. We hebben een goede gezondheid en na zeven maanden werken tussen lachende mensen en jonge kinderen hebben we vijf maanden vakantie. Dergelijk leven kun je toch lang volhouden?”

“In het begin van de week stonden we in Beveren-Roeselare en dinsdag in Wervik. Daarna is het toeleven naar de kermis in Roeselare.”

“Dat is een heel goede kermis voor ons en een vaste waarde. Ze vindt plaats op het einde van de grote vakantie en ouders en kinderen doen nog een laatste duwtje voor de school begint. En dus ook wij zullen te vinden zijn op Roeselare kermis. Net zoals elk jaar zwemmen onze eendjes voor Den Arend. Claude van Den Arend is trouwens al eens komen kijken in Beveren om goedendag te zeggen. Ik zeg het, iedereen verlangt naar de kermis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier