Trio organiseert eerste West-Vlaams spikeballtornooi in Wingene

Nathan Dierckens, Wannes Tieberghien en Louis Vankerkhoven staan te popelen om hun unieke event te organiseren. © TOM VAN HOUTTE Tom Van Houtte
Tom Van Houtte

Spikeball: het is nog niet zo bekend als padel, maar volgens drie streekgenoten mag de sport best ook een coronahype worden genoemd. Op zaterdag 28 augustus willen ze dat in het sportpark van Wingene bewijzen met een heus tornooi, het eerste zelfs in de provincie.

Spikeball, ook bekend als roundnet, is een in de VS geboren bal- en netsport waarbij twee teams van twee personen een bal proberen te kaatsen op een soort kleine trampoline. “Op YouTube leer je snel wat het is”, zegt de 27-jarige Wingenaar Louis Vankerkhoven.

Net als Wannes Tieberghien en Nathan Dierckens, zowel leeftijds- als streekgenoten, is hij verknocht aan het spelletje. “Eigenlijk al sinds ik anderhalf jaar geleden een spikeballset cadeau kreeg van mijn vriendin”, zegt Louis nog. “Ik speel wekelijks en merkte dat de sport tijdens de coronaperiode een kleine hype werd in de slipstream van padel. Vooral in studentensteden als Gent en Leuven kon je de voorbije maanden bijna geen parkje passeren zonder twintigers te zien spikeballen. Ook het strand vormt trouwens een perfecte ondergrond.”

Laagdrempelig

De plannen voor een tornooi in Wingene kregen vaste vorm in Louis’ kinepraktijk. “We kennen elkaar van onze middelbare schooltijd in De Bron in Tielt en dus klopte ik bij hem aan voor de behandeling van een schouderblessure”, zegt Wannes.

Toen spikeball ter sprake kwam, bleek de gewezen werknemer uit de eventsector al snel gewonnen voor het idee een tornooi te organiseren. “Die dag vindt er een gelijkaardig event plaats in Brugge en ik denk dat wij daarmee tekenen voor de eerste twee tornooien op West-Vlaamse bodem”, zegt Louis trots.

DJ draait de hele dag

Het trio houdt het bijzonder laagdrempelig. “We staan elk van de 60 ingeschreven teams toe een reservespeler in te schakelen. We gaan vijftien veldjes uitzetten in de omgeving van de vijver in het Wingense sportpark. In de namiddag, als het tornooi naar zijn finale fase gaat, zullen er almaar meer velden vrijkomen waar geïnteresseerde bezoekers zich aan een initiatie kunnen wagen.”

Die zullen er gegarandeerd zijn, want de vrienden koppelen hun Spike Jam aan een zomerbar. De hele dag zal een dj voor aangepaste beats zorgen. Het tornooi start om 10 uur, de finale staat gepland rond 17.30 uur. Na de prijsuitreiking brengen de Tieltse Weireldverbeteroars? ambiance in de zomerbar. Spike Jam verloopt in nauwe samenwerking met de gemeente Wingene.

Wie na een kennismaking met spikeball de smaak te pakken heeft, kan een speelsetje (56 euro) bestellen op de webshop www.spikejam.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier