https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Topzomer voor provinciedomeinen, overal meer bezoekers dan in 2020

De West-Vlaamse provinciedomeinen en bezoekerscentra blikken terug op een geslaagde zomer. © RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Desondanks het feit dat er in 2020 niet veel meer te doen viel dan wandelen en fietsen, ontvingen alle West-Vlaamse provinciedomeinen deze zomer meer bezoekers dan vorig jaar. Zelfs het kwakkelweer in juli en augustus kon de sfeer niet verpesten. In het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist spreken ze zelfs van een nieuw record.

Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist beleefde een goede zomer met een recordaantal bezoekers. In juli en augustus kreeg het domein maar liefst 41.255 bezoekers over de vloer. Dat is een stijging van bijna 10.000 bezoekers tegenover 2020 (32.478 bezoekers).

Provinciedomein Duinpanne

Het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne kreeg in juli en augustus samen 27.325 bezoekers over de vloer, waarvan 14.658 in augustus en 12.667 in juli. In vergelijking met vorig jaar, toen in totaal 24.082 bezoekers, was vooral de maand augustus veel drukker. Volgens het bezoekerscentrum is het slechte weer tijdens de zomer van 2021 een van de oorzaken van de stijging.

Ook voor het najaar belooft het druk te worden in Duinpanne. Vanaf 7 september tot eind oktober zullen ze elke weekdag tussen de 150 en 600 schoolkinderen verwelkomen. Daarom is er vanaf 27 september een inschrijvingsstop voor scholen.

Provinciedomein Bulskampveld

Het provinciedomein Bulskampveld in Beernem kreeg afgelopen zomer 8.198 bezoekers die ofwel het bezoekerscentrum bezochten of deelnamen aan een van de vele activiteiten on het domein, waarvan 3.817 bezoekers in juli en 4.381 bezoekers in augustus. In de zomer van 2020 werden er 7.725 bezoekers geteld, dus steeg ook hier het aantal bezoekers.

Terwijl het vorig jaar nog over de koppen lopen was, bleef het dit jaar relatief rustig op het provinciedomein. Dit jaar kwamen de bezoekers gerichter terug voor meer beleving, waren er minder strenge coronamaatregelen en stonden de educatieve borden meer opgesteld in het parkgebied.

De Gavers

In provinciedomein De Gavers in Harelbeke konden de activiteiten op heel wat deelnemers rekenen. Populaire activiteiten waren onder andere het hoogtouwenparcours (474 deelnemers), het kidstouwenparcours (240 deelnemers) en het hindernissenparcours (243 deelnemers).

Daarnaast werd er in totaal 917 keer met de kajak gevaren. De zwemzone was dit jaar weliswaar geen groot succes vanwege de natte zomer.

Provinciedomeinen De Blankaart & Palingbeek

Het provinciedomein De Blankaart in Diksmuide registreerde afgelopen zomer 8.022 bezoekers. Dat zijn bezoekers die deelnamen aan alle activiteiten op het domein of het bezoekerscentrum bezochten. Ook hier is er een stijging te merken, want in 2020 waren er ongeveer 6.600 bezoekers.

De Palingbeek in Ieper klokte deze zomer af op 3.472 bezoekers die ofwel het bezoekerscentrum betraden of die deelnamen aan de activiteiten, zoals Rangerpostentochten, Picknicks met grote K en Avondjes Palingbeek.

Provinciedomein Raversyde

In het provinciedomein Raversyde in Oostende kregen ze bij zowel ANNO 1465 als de Atlantikwall ongeveer 50.000 bezoekers over de vloer. De capaciteit van Antlatikwall, namelijk 625 bezoekers per dag, was nagenoeg elke dag volzet. In de zomer van 2020 telde Raversyde 31.339 bezoekers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.