Westhoek boekt records zonder Britten: “Toch hebben we hen straks weer nodig om winter door te komen”

© (Foto TP)
Redactie KW

Brexit, corona, het stopzetten van de laatste rechtstreekse ferry: het herdenkingstoerisme kreeg de ene tegenslag na de andere in de Westhoek. De Britten raken amper in ons land, maar geheel onverwacht draaien heel wat toeristische ondernemers een recordmaand. Toch rekenen ze straks weer op hun trouwe Britten.

“Wij hebben een nieuw record: 30 procent meer overnachtingen dan normaal”, zegt Simon Louagie, manager van Talbot House in Poperinge. “Afgelopen juli hadden we zelfs 50 overnachtingen meer dan in de drukste maand van de herdenkingsperiode, dus dat kan tellen. Bovendien gaat het dit keer niet om onze traditionele Britse gasten, maar om Belgen. En die trend startte al voor de overstromingen in de Ardennen.”

Ook de Ieperse hotels Ariane en Albion leggen recordcijfers voor en zijn de lokale en hogere overheden dankbaar voor de steun en marketing. “We hadden niet verwacht dat juli zo goed zou zijn”, reageert Natasja Feliers van Ariane. “Nooit eerder hadden wij een maximale bezetting. Onder onze trouwe Britse gasten waren heel wat alleenstaanden, nu zijn het bijna uitsluitend Belgische gezinnen. Dat is optimaal om onze 62 kamers te vullen.”

“Dagenlang een bezetting van 100%, dat geeft een kick”, vervolgt Ruth Decramer van Albion. “Het zou leuk zijn als het zo zou blijven.”

Daarvoor rekenen de Westhoek en de groepslogies in het bijzonder toch weer op de Britten. “Zeker vanaf september, want dan gaan de meeste Belgen weer aan het werk”, stelt Louagie. “De Westhoek kan niet draaien op twee goeie zomermaanden. We hebben de Britten nodig om de winter door te komen. Dagelijks krijgen we aanvragen van Britten, maar we moeten hen telkens ontgoochelen. Een Britse touroperator boekte in augustus zelfs 30 bussen voor de Westhoek en hoopt nog altijd te kunnen komen, maar ik vrees ervoor.”

Spelletjes?

Louagie denkt dat de Britse barrière nochtans makkelijk kan doorbroken worden. “Volgens mij zijn toeristen en het toerisme in de Westhoek de dupe van spelletjes op hoog politiek niveau. Neem nu het Covid-paspoort voor dubbel gevaccineerde Britten: hun paspoort is niet geldig in België. Het onze is ook niet geldig in hun land. Zulke administratieve belemmeringen konden al maanden geleden opgelost zijn, maar dat ligt nu stil. Ik hoor wel dat er gesproken wordt achter de schermen. Westtoer doet heel wat pogingen en Toerisme Vlaanderen en Visit Flanders zijn op de hoogte, maar het is niet aan hen om daarover te beslissen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier