KW Zomertip: Flaneren langs kastelen

Het kasteel van Tudor.
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

In de ruime regio rond Brugge tellen we meer dan honderd kastelen. Veel van die domeinen zijn ondertussen opengesteld voor het publiek. Je kan er vrij wandelen, fietsen … en picknicken. Voor het Kastelen- en Abdijenjaar in het Brugse Ommeland zijn er ook speciale arrangementen voorzien.

1. Kasteel van Tudor

Dit fraaie kasteel in Tudorstijl werd pas in 1904 gebouwd. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Geen probleem, want alle aandacht gaat toch naar de weelderige siertuin aan de voorkant. Zeker in de zomer krijgt de tuin een prachtig kleurenpalet. De picknickbanken staan tussen de verschillende perken. De vroegere moestuin van 6.000 vierkante meter is nu een kruidentuin. De ingang grenst aan de Zeeweg. De vrij toegankelijke tuin is verdeeld in thema’s met keukenkruiden, geneeskruiden, verfplanten en aromatische kruiden. Er is ook een bijenkwekerij. Tegen de muur groeit klein fruit. Het domein van Kasteel Tudor is de ideale picknickstop tijdens de Driekastelenwandelroute (13 km).

Zeeweg 147 in Sint-Andries (Brugge).

2. Kasteel van Loppem

Binnenkort kan je via QR-codes een podwalk doen in het park rondom het Kasteel van Loppem. Onderweg krijg je verhalen te horen over de bewoners en de bouwgeschiedenis van het neogotische kasteel. Vooraan in het park is een doolhof van haagbeuk dat 150 jaar geleden door de kasteelkinderen en hun thuisonderwijzer werd gebouwd, een toffe ervaring voor jong en oud. De vijvers achter het kasteel zijn ontstaan omdat daar de klei werd gewonnen voor de bakstenen.

In juli en augustus kan je elke dinsdag, woensdag en donderdag een gevulde picknickmand van bioboerderij Het Augustijnenhof (www.brugseommeland.be/picknicken- het-kasteeldomein-van-loppem) bestellen. Je krijgt dan meteen ook korting voor een bezoek aan het kasteel.

Steenbrugsestraat 26 in Loppem (Zedelgem), www.kasteelvanloppem.be

3. Domein d’Aertrycke

August de Maere, de geestelijke vader van de Haven van Zeebrugge, liet rond 1870 dit neogotische juweeltje bouwen. Het romantische park rondom het kasteel is nu een provinciedomein. Je vindt er avontuurlijke speeltuinen. Aan de ingang van het park starten verschillende bewegwijzerde wandelingen door de bossen en weides die het domein omringen.

In het domein d’Aertrycke kunnen kinderen zich uitleven in de speeltuintjes.
In het domein d’Aertrycke kunnen kinderen zich uitleven in de speeltuintjes. © Ronny Galloo

Het kasteel is nu een feestzaal en het koetshuis een restaurant en tearoom. Aan de overkant van de vijver is er een door mensenhanden opgeworpen heuveltje. Er staan banken. Vanaf die plek heb je een mooi zicht op het kasteel en geniet je van een picknick aan het water.

Zeeweg 42 in Torhout, www.west-vlaanderen.be/daertrycke

4. Kasteel Bulskampveld

Nog een provinciedomein. En wat voor één! De ligweide tussen het kasteel en de vijver is de ideale plek om je picknickdeken uit te spreiden. Er staan ook picknickbanken. Voor het dessert kan je eventueel afzakken naar Hoeve Colpaert aan de andere kant van het kasteel voor een heerlijk hoeveijsje. Rondom het kasteel kunnen kinderen zich uitleven op de avontuurlijke expeditie of op het speelplein dat op kijkafstand van het Urban Café ligt. In het kasteel is een streek- en bezoekerscentrum. Het deel vooraan is vrij toegankelijk. Het deel in het kasteel zelf is betalend (7 euro). De belevingstentoonstelling Roots neemt je mee naar het ondergronds communicatienetwerk van het bos waar zogenaamde moederbomen het voor het zeggen hebben. Nieuwe wetenschappelijke inzichten, hoogst interessant en op maat van kinderen en volwassenen.

De expo Roots in domein Bulskampveld neemt je mee naar de wereld onder de grond.
De expo Roots in domein Bulskampveld neemt je mee naar de wereld onder de grond.

Parking Driekoningen, Bulscampveld 12 in Beernem.

www.landschapspark-bulskampveld.be

5. Kasteel Tillegem

In de kern is Kasteel Tillegem het oudste kasteel in de Kasteelbossen. De paardenverblijven in de kelders dateren uit de veertiende eeuw. In de tweede helft van de negentiende eeuw kreeg het kasteel een neogotische look aangemeten omdat dat nu eenmaal paste bij de tijdsgeest. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Binnen bevinden zich de kantoren van een aantal provinciale diensten.

Met de gratis erfgoedapp van Faro kom je van alles te weten over het waterkasteel. Je vindt er ook de kindvriendelijke wandeling ‘Luisterbos in Tillegembos’ (2 km) waarbij Sonos de Vleermuis je langs de voorkant van het kasteel steeds dieper het domein in leidt. Op zonnige vakantie- en weekenddagen staat aan de rand van het speelplein een ijsjesverkoper. Rondom de speelweide staan verschillende picknickbanken.

Het Kasteel Tillegem is het oudste kasteel in de Kasteelbossen.
Het Kasteel Tillegem is het oudste kasteel in de Kasteelbossen.

Parking Tillegembos, Wittemolenstraat z/n in Sint-Michiels (Brugge)

• Kom alles te weten over het Kastelen- en Abdijenjaar

via www.brugseommeland.be.