“Hopen op Pasen en de Triënnale”: Brugse hotels zien opvallend minder gasten

Brugge telde de eerste drie maanden meer dagjestoeristen maar veel minder verblijvers. Dat voelen de hotels en jeugdlogies. © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De eerste drie maanden van het jaar bleken voor de toeristische sector in Brugge een pak zwakker dan vorig jaar. Hotels en jeugdlogies zagen hun bezettingsgraad gevoelig dalen. “We spreken over tien procent minder bezetting, en op een klein volume in deze doorgaans al rustigere periode is dat niet weinig”, zegt hoteluitbater en voorzitter van vzw Hotels Regio Brugge Dimitri Thirion. “Naar de paasvakantie toe verwachten we wel een kentering.”

Bij tal van actoren in de horeca en de toeristische sector in Brugge hoorden we de voorbije weken hetzelfde geluid: het toerisme komt dit jaar later en trager op gang. Daar waar valentijnsdag medio februari normaal gezien het seizoen terug op gang trekt, was daar dit jaar weinig van te merken. Er worden lage bezettingsgraden van de hotels gemeld. Ook de jeugdlogies noteren lagere cijfers. Organisatoren van zogenaamde ‘free tours’ gidsbeurten melden minder opkomst.

We kloppen aan bij Dimitri Thirion, uitbater van hotel Jan Brito nabij het Astridpark en voorzitter van vzw Hotels Regio Brugge. “We mogen zeker niet dramatiseren, maar het is inderdaad wel een pak rustiger dan vorig jaar. Dat kan ik bevestigen. De bezettingsgraad ligt duidelijk lager. Dat is toch bij mij het geval en is ook wat ik hoor bij collega’s”, zegt Thirion. “Momenteel zit ik met een gemiddelde op weekbasis van 50 procent bezetting van de kamers. In deze periode in maart zit ik daar meestal toch wel een stuk boven. We mogen wel spreken over tien procent minder bezetting. Op een laag volume – want in het eerste kwartaal van het jaar is het sowieso altijd rustiger – is dat toch niet weinig en zeker voelbaar.”

Boerenstakingen

“Of ik een idee heb van de oorzaken van deze neerwaartse trend? We hebben al erg veel slecht weer gehad, met vooral veel regen. Ook de onrust door de boerenstakingen kan meespelen. Zoiets zorgt voor onzekerheid bij reizigers”, gaat Thirion verder. “Je mag ook niet onderschatten dat Brugge een erg kunst- en cultuurminnend publiek aantrekt. Ik acht het dus zeker mogelijk dat een bepaald publiek de de start van de nieuwe Triënnale, op 13 april, afwacht. Wat mogelijk ook speelt, is dat we vorig jaar een eerste winter beleefden waarbij er geen enkele coronamaatregel meer van kracht was. Na al die beperkingen was de reislust extra groot en dat is nu wel wat weggevallen. Ik verwacht wel dat we naar Pasen toe een kentering zullen zien.”

Zuid-Amerikanen

Dat het momenteel op toeristisch vlak minder goed gaat dan gebruikelijk op toeristisch vlak erkent ook Karel Hessels, voormalig voorzitter van Horeca Brugge en, onder meer, uitbater van hostel Charlie Rockets. De bezettingscijfers ogen er nog een stuk slechter dan bij de hotels. “In de weekends hebben we een bezetting van zo’n 35 procent en in de week maar 10 procent”, zegt Hessels. “In andere normale jaren behalen in het weekend toch 75 procent en in de week zo’n 35 procent. Voor corona was het nog beter, want toen waren er in deze periode veel Zuid-Amerikanen en nu zeer weinig. Hopelijk is het de stilte voor de storm.” Andere hostels – Bauhaus en Lybeer – meldden ook een daling maar minder dramatische dan bij Charlie Rockets.

Eerder positieve geluiden horen we bij Eva Deschuyter en Niels Depuydt, het jonge koppel dat begin maart hotel Malleberg in de Hoogstraat, vlakbij de Burg, overnam van Frank Vienne en Darline Van Lersberghe. Na heel wat ervaring te hebben opgedaan in hotels in binnen- en buitenland waagde Eva samen met haar vriend, die tegelijk ook blijft werken in de IT-sector, dus de stap naar een eigen hotel.

“De prognoses voor de komende periode zien er positief uit” – Mieke Hoste, schepen voor Toerisme

“Wij kunnen natuurlijk nog niet zo goed vergelijken, want we zijn net gestart. Maar wij zijn wel tevreden en halen in onze eerste weken in ons hotel met 9 kamers een bezettingsgraad tot wel een goeie 70 tot 80 procent”, zegt Eva Deschuyter. “We hebben ook veel zogenaamde walk-ins: mensen die niet op voorhand boeken maar gewoon ter plaatse komen vragen of er nog een kamer vrij is. Onze locatie, zo op een steenworp van De Burg en de Markt, is dan ook wel een troef in dat verband.”

“We merken nu wel al in onze boekingen dat het vanaf de paasvakantie nog een extra hoge vlucht neemt. Vanaf dan zijn we erg vaak volgeboekt.”

Min 10.000 verblijvers

Bij schepen voor Toerisme Mieke Hoste (Vooruit) krijgen we cijfers over januari en februari, over het nog niet afgelopen maand maart zijn er nog geen gegevens. “We verwelkomden in januari en februari van dit jaar afgerond 821.000 bezoekers in de stad. Dat zijn er 5.000 minder ten opzicht van 2023, toen er dat dus 816.000 waren.”

“Er zijn wel verschillen tussen dag- en verblijfstoerisme”, zegt schepen Hoste. “In dagtoerisme noteren we afgerond 697.000 bezoekers, wat er 15.000 of 2 procent méér zijn dan in 2023 en in verblijfstoerisme noteren we 124.000 aankomsten, zijnde een daling van 10.000 of 7,5 procent ten opzichte van 2023.”

“Deze cijfers zijn te lezen en te begrijpen in de context dat 2023 een absoluut recordjaar was, we in de afgelopen 24 maanden, 21 maanden met groei telden en 3 maanden met een lichte daling. De trend is dus eigenlijk positief over een langere termijn bekeken. De prognoses voor de komende periode zien er ook positief uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier