Donderdag werd de slagboom die toegang geeft tot de gloednieuwe site voor kampeerauto’s bij het Veurnse sportpark officieel voor het eerst opengesteld. Voortaan kunnen bezoekers daar langdurig parkeren, in een groene omgeving en op wandelafstand van het historische centrum. In het camperpark is plaats voor 38 kampeerwagens.
Er is een lange historiek verbonden aan het dossier van het camperpark… Jarenlang was er discussie over wat nu de meest geschikte locatie in Veurne zou zijn voor kampeerauto’s: het Vaubanpark (in parkgebied) of de uiteindelijk gekozen site in de Noordstraat bij het Will Tura Sportpark (recreatiezone). “Al verscheidene jaren pleit Westtoer ervoor om lokale besturen aan te sporen om te investeren in kampeerautoterreinen in de Westhoek”, zegt Peter Roose, burgemeester en voorzitter van het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) Veurne. “Die boodschap is niet in dovemansoren terechtgekomen! In onze stad zijn kampeerauto’s altijd aanwezig geweest, maar ze zochten dikwijls een plek aan de Kaai in de jachthaven. Daar hebben ze wel een schitterend uitzicht, maar er zijn ook knelpunten: de faciliteiten zijn beperkt, de parkeervakken zijn niet aangepast en het deponeren van afval en zwerfvuil en minder parkeergelegenheid voor anderen leidde vooral in het zomerseizoen tot ongenoegen bij de omwonenden. De populariteit van deze site was zo groot dat Stad Veurne van Toerisme Vlaanderen in 2016 zelfs een administratieve boete kreeg voor het illegaal uitbaten van een kampeerautoterrein! Gelukkig konden we dat misverstand aantonen.”
Via de geijkte procedures werd uiteindelijk gekozen voor een ontwerp van Landschapsarchitecten Andy Malengier uit Zonnebeke om het camperterrein aan te leggen. In november 2020 werd de opdracht gegund aan aannemer Mahieu uit Oudenburg. Vanaf de paasvakantie werd de firma ASC-Service uit Veurne, specialist in toegangscontrole en camerabewaking, ingeschakeld om de specifieke voorzieningen op de site in te richten.
Het terrein, waar is plaats voor 38 camperwagens, wordt ook een groene oase. “De struiken en bomen worden in november en in het voorjaar aangeplant”, legt Peter Roose uit. “Er worden 19 boswilgen en 2.759 stuks plantgoed, met name hagen, aangeplant over een lengte van bijna 2 km. Zo Stad Veurne al meteen het Lokaal Energie- en Klimaatpact toe! De parkeervakken bestaan uit grasbetontegels die de groene omgeving accentueren. Er is maximaal rekening gehouden met duurzame oplossingen: het terrein is gedraineerd, er is een wadi om het overtollige water op te vangen en vertraagd af te voeren via een infiltratiegracht en een overloop naar de polderwaterloop.”
Het kampeerautoterrein is uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen die het de toerist extra comfortabel maken: ruime parkeervakken, individuele elektriciteitsvoorziening, accentverlichting, wifi, waterbevoorrading, gescheiden afvalinzameling, een loospunt voor afvalwater, toegangscontrole, een betaalterminal, camerabewaking, openbare toiletten en douches. Kampeerders kunnen vooraf digitaal een plaats reserveren en betalen zodat ze zeker zijn van een overnachtingsplaats. Dat kan via www.camperpark.veurne.be/. De tarieven zijn seizoensgebonden en schommelen tussen 14 en 18 euro per dag, inclusief btw en gebruik van alle voorzieningen. “In het voorjaar wordt bekeken of er ook nog deelfietsen en ontbijtopties ter beschikking kunnen worden gesteld”, geeft Peter Roose nog mee. “Het is de bedoeling dat we onze bezoekers ontvangen als ‘God in Frankrijk, en met de grens zo dichtbij is dat niet moeilijk! Nog een extra troef: met het openstellen van het militair domein krijgt het terrein straks een rechtstreekse poort voor traag verkeer naar de gemeente Koksijde en de andere kustgemeentes.”
Jonas Bel, Veurnse schepen van Toerisme, reageert enthousiast: “Door corona heeft reizen in eigen bubbel een boost gekregen, en dat zal zo blijven! De nood aan een kampeerterrein bestond al, maar nu kan dat op een veilige en comfortabele manier. Dit is een belangrijke input en een meerwaarde voor ons toerisme!”
Het totale kostenplaatje voor aanleg en inrichting bedraagt zo’n 435.000 euro en wordt voor 30 % (circa 145.000 euro) gesubsidieerd door de Provincie West-Vlaanderen. Het AGB staat in voor de exploitatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier