SP.A wil coach om uitgaansleven na corona te begeleiden
Komt er straks een ‘bevrijdingsfeest’ in Kortrijk? “Er zal sowieso gefeest worden in Kortrijk als de coronacrisis voorbij is”, dat belooft de Kortrijkse burgemeester Ruth Vandenberghe. Als het van meerderheidspartij SP.A afhangt, neemt de stad daarvoor zelfs een coach onder de arm.
Gemeenteraadslid Niels Lybeer (Team Burgemeester) stond zelf jaren achter de toog van de bruine eetkroeg ’t Fonteintje. Hij is dus de man bij uitstek bij het Kortrijkse stadsbestuur om te polsen naar wat hij zelf een groot ‘bevrijdingsfeest’ noemt.
Bedankingsfeest
“We moeten ons goed voorbereiden op een leven na de lockdown”, betoogt Lybeer. “We moeten inclusief handelen en alle inwoners perspectief bieden. Ook de gewone Kortrijkzaan heeft het immers moeilijk gehad het afgelopen jaar. Natuurlijk gaan we vieren dat we ons leven terug hebben, maar een groot feest om de Kortrijkzanen te bedanken voor hun inzet, zou ook niet misstaan.”
Lybeer haalt de mosterd bij Studio Brussel. De radiozender plant met ‘I want to dance again’ de eerste fuif na de coronacrisis in de Lotto Arena. De datum is nog onbekend, maar toch vliegen de tickets de deur uit.
Veel ideeën
Schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) en burgemeester Vandenberghe reageren voorzichtig positief. “Het zal nog niet voor morgen zijn, maar natuurlijk zullen we feesten in Kortrijk eens we terug kunnen naar het nieuwe normaal”, aldus de burgemeester.
“Niels is trouwens niet de enige met zo’n idee”, weet de schepen. “Onze telefoon staat roodgloeiend. Heel veel mensen hebben ideeën voor evenementen die ze zo snel mogelijk ten uitvoer willen brengen eens de crisis voorbij is. Wij volgen die allemaal op en geven ze waar mogelijk al een datum in de agenda.”
“In een gewoon jaar ondersteunt ons evenementenloket 1.700 grote en kleine evenementen. We kunnen dat dus perfect aan. Ook ons coronaveilig evenementenplein ( Depart XXL op Kortrijk Weide, red. ), is er helemaal klaar voor.”
Nightlifecoach
Vervangend gemeenteraadslid Billy Buyse (SP.A) gaat met het voorstel van een ‘nightlifecoach’ nog een stapje verder. “Kortrijk heeft een rijk uitgaansleven. Onze cafés worden druk bezocht, we hebben een ijzersterke concertzaal met een internationale reputatie en we hebben heel wat succesvolle kleinschalige events, georganiseerd door lokale, creatieve initiatieven. Heel wat potentieel dat nu stilligt.”
“Een nightlifecoach kan met de volledige sector een actieplan schrijven voor het Kortrijkse uitgaansleven na corona. Zo krijgen we opnieuw perspectief en worden horeca-uitbaters bijkomend ondersteund bij hun creatieve ondernemingen in de toekomst”, betoogt ze.
Grote broer Gent
Buyse haalt haar inspiratie uit Gent. Daar brengt een speciaal daarvoor aangeworven nightlifecoach alle partners samen. Concreet wil ze dat stad Kortrijk samenwerkingen voorziet tussen de horeca-, cultuur- en eventsector en zo ruimte biedt voor experimenten op verrassende locaties.
“Een adviesraad zet de lijn uit voor de nightlifecoach en bestaat niet alleen uit vertegenwoordigers uit de sector, maar ook uit experten in drugsbeleid, diversiteit en duurzaamheid. Een nightlifecoach kan zo heel snel detecteren wat de noden zijn van de horeca-ondernemers en de creatievelingen in onze stad, rekening houdend met een aantal maatschappelijke tendensen”, aldus Buyse.
Bekend gezicht
“Er zou wel een bekend gezicht moeten komen dat de adviesraad trekt en het actieplan uitvoert”, aldus Billy Buysse.
Dat voorstel vond schepen Kelly Detavernier minder interessant. “Ik ken het initiatief in Gent en daar werkt dat omdat er nog geen structureel overleg bestond tussen stad en horeca. Maar in Kortrijk zit dat met het evenementenloket al goed”, besluit ze.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier