60ste verjaardag vieren in een tweesterrenrestaurant: “De versoepeling kwam nét op tijd”

Annemie (60) geniet na een lange lockdown van een culinair verjaardagsetentje met haar ouders Jozef (89) en Jozefa (91) in La Durée.© Joke Couvreur
Annemie (60) geniet na een lange lockdown van een culinair verjaardagsetentje met haar ouders Jozef (89) en Jozefa (91) in La Durée.© Joke Couvreur
Phebe Somers

Ze hebben gevloekt, gehoopt en afgeteld: eindelijk is er wat ademruimte voor de restaurants. Want enkel het terras openen is niet evident voor sterrenzaken zoals La Durée in Izegem. “Nu dat we binnen gasten mogen ontvangen is het eindelijk een beetje werkbaar, hoewel we natuurlijk hopen dat we binnenkort terug grotere tafels mogen bedienen”, aldus zaakvoerder en chef Angelo Rosseel.

Over de middag was het nog rustig in La Durée, de meeste mensen hebben vanavond gereserveerd. Maar bij één tafel was het alvast feest vandaag: Annemie werd gisteren 60 en besloot om dat te vieren door met haar ouders te genieten van een culinair etentje. “Dat doen we niet elke week hoor,” lacht Annemarie, “maar voor een 60ste verjaardag mag het wel al eens iets speciaals zijn.”

Zelf heeft ze het restaurantbezoekjes zeker gemist: “Zo spontaan ergens binnenvallen voor een koffietje, of na een lange fietstocht ergens een hapje eten, dat zat er het afgelopen jaar niet in. Ik nam dan een picknick mee, wat z’n charmes heeft, maar het is toch niet hetzelfde. Ook heb ik héél veel gekookt, best wel een ervaring!”

Ook 90-jarigen bestellen takeaway

Ook de ouders van Annemie, Jozef en Jozefa uit Kortemark, zijn op zoek gegaan naar alternatieven. Ook al staan er al respectievelijk 89 en 90 levensjaren op hun teller, ze laten zich niet afschrikken door de vernieuwingen die corona met zich meebracht: “Normaal gaan we drie keer per week gaan lunchen op restaurant. Zelf koken, daar ben ik niet zo goed in, dus dan hebben we telkens takeaway van verschillende restaurants besteld in de plaats”, vertelt Jozef, die zichtbaar aan het genieten was van het restaurantbezoekje en het lekkere hapje dat ze net hadden verorberd. “We trekken onze plan wel hoor, maar het is vooral de gezelligheid die we echt hebben gemist. Het was sowieso geen gemakkelijke periode, zo weinig sociaal contact. Die sfeer die je hier ervaart, daar kunnen we écht van genieten. En dat gaan we zeker nog 10 jaar doen, daar mag je zeker van zijn!”

Vooral de gezelligheid en de sfeer van het tafelen met andere mensen hebben we enorm gemist.

De volgende versoepeling waar het drietal naar uitkijkt? “Feesten”, klinkt het meteen bij zowel ouders als dochter. “Familiefeesten, speciale gelegenheden, gewoon met iedereen samenkomen en plezier maken. Niets leukers dan dat”, besluit de jarige Annemie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.