Nieuw Vrijetijdspunt in Deelfabriek helpt Kortrijkse gezinnen

Het nieuwe Vrijetijdspunt is een extra instrument om binnen het wijkgericht sociaal werk en de vrijetijdsdiensten van de stad nog meer mensen met een structurele hulpvraag te bereiken. © JVGK
Redactie KW

Met een nieuw Vrijetijdspunt versterkt de stad Kortrijk vanaf nu in De Deelfabriek de ondersteuning van elk gezin met een vraag over vrije tijd.

Elke Kortrijkzaan heeft recht om zijn vrije tijd te beleven zoals hij het wil. In de stad is er een stevig vrijetijdsaanbod met zowel een eigen stedelijke aanbod van sport, cultuur en musea, JC Tranzit en jeugdverenigingen, de bibliotheek, als via de verschillende grote en kleine vrijetijdsorganisaties in stad en deelgemeenten.

Maar intekenen op dat aanbod is niet voor iedereen evident. Soms zijn er barrières. Niet wegwijs raken in het inschrijvingssysteem, niet meteen de juiste club vinden die bij de interesse past of meer structurele problemen zoals bijvoorbeeld tekort aan vervoer of financiële middelen. Daarom is er nu een nieuw Vrijetijdspunt in de Deelfabriek waar we beter dan ooit de gezinnen kunnen ondersteunen met vragen over vrije tijd en beleving op maat.

Meer dan fysiek infopunt

Wat is er te doen in Kortrijk? Hoe kunnen mijn kinderen deelnemen? Kan ik hulp krijgen bij het inschrijven? Welke clubs passen best bij de interesse van mij of van mijn kind? Welke vakantie- en sportkampen zijn er? Het nieuwe Vrijetijdspunt is een fysiek infopunt. Bij elke vraag wordt samen met het gezin naar een antwoord gezocht.

Maar het nieuwe Vrijetijdspunt is meer dan dat. Het is een extra instrument om binnen het wijkgericht sociaal werk en de vrijetijdsdiensten van de stad nog meer mensen met een structurele hulpvraag te bereiken. Denk maar aan een vraag rond vlot vervoer voor de kinderen naar de voetbalclub of naar de academie, het niet kunnen betalen van het inschrijvingsgeld, een aangepast vrijetijdsaanbod voor Kortrijkzanen met een beperkingp…

Financiële draagkracht

Gaat het om financiële draagkracht, dan is bijvoorbeeld de UiTPAS de oplossing. Die wordt als instrument gebruikt om gezinnen die het financieel minder breed hebben met een korting van 80% te laten deelnemen aan alle activiteiten van sport (sportcentra, sportclubs, zwembaden Lago, KV Kortrijk…), cultuur (schouwburg, stedelijke musea, OC’s, theater…) en recreatie (De Warande, speelpleinwerkingen, jeugdbewegingen…).

Dat er sterk wordt op ingezet, toont dit opmerkelijk cijfer: van de ondertussen meer dan 20.000 UiTPAShouders in Kortrijk, geniet de helft van het kansentarief. Dat is één oplossing. Bij elke hulpvraag die wijst op een dieperliggend probleem, wordt het wijkgericht sociaal werk van de stad ingeschakeld om breder te kijken waar oplossingen nodig en mogelijk zijn. De gezinnen kunnen langsgaan voor verdere begeleiding in een van de 12 wijkcentra in Kortrijk en deelgemeenten, of er komt iemand langs bij hen thuis.

Sociaal netwerk

“Met het nieuwe Vrijetijdspunt nemen we zoveel mogelijk barrières weg voor gezinnen die niet meteen de wegwijs raken in het aanbod of die de financiële draagkracht niet hebben. Ongeacht je inkomen, maar zeker voor mensen die het financieel minder breed hebben, is een sociaal netwerk hebben belangrijk om vooruit te raken”, stelt Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang.

Ook schepen van Sport Wouter Allijns is enthousiast: “Sporten, academie, scouts: vrijetijdsbeleving is cruciaal bij het opgroeien van elk kind. Ons aanbod binnen de stad is zeer divers, voor elke Kortrijkzaan zijn er tal van activiteiten mogelijk. Het Vrijetijdspunt binnen de Deelfabriek zorgt voor uitgebreide informatie op een centraal punt, zeker een meerwaarde voor onze stad.”

Mobiel

“Met andere kinderen in contact komen, zich uitleven in bijvoorbeeld de sportclub, de tekenacademie of de jeugdbeweging is onmisbaar voor het welzijn van elk Kortrijks kind. Op die manier leren ze hun interesses kennen en ontwikkelen ze hun talenten”, vindt ook Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Het Vrijetijdspunt is open elke woensdagnamiddag van 13.30 tot 18 uur in de Deelfabriek, Rijkswachtstraat 5. Maar het Vrijetijdspunt zal ook mobiel ingezet worden om de mensen in andere wijken en deelgemeenten te bereiken. Daarbij is er een nauwe samenwerking met de verschillende vrijetijdsaanbieders. Zij houden namelijk elk om de beurt het Vrijetijdspunt open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier