Kortweg Wandelen – Op stap in de groene rand rond Brugge langs beken, broeken en een burcht

Het kasteel Tillegem is helaas niet toegankelijk voor publiek. (foto Westtoer)
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

De Wulgenbroeken zijn een mooie brok natuur vlak bij de verkeerswisselaar van de E403 en de E40. Op een kijkplatform word je omringd door de natte weiden. Deze winterse tocht door de Brugse deelgemeente Sint-Michiels zit vol verrassende plekken.

PRAKTISCH

Met de gps via Route You:https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/15961825

Afstand: 10,2 kilometer

Parking Tillegembos, Tillegemstraat z/n, Sint-Michiels (Brugge)

Openbaar vervoer: Bushalte Brugge Kinepolis

Niet bewegwijzerd

Niet geschikt voor rolstoel, driewieler en kinderwagen

Het bos de rug toekerend volgen we de Tillegemstraat naar de voetgangersbrug over de Expresweg. We stappen door tot aan het rondpunt waar we rechtdoor gaan in de Jagerstraat en de Pierssensdreef. In de Rijselstraat slaan we links af.

We nemen de derde straat rechts, de Alfons De Baeckestraat. Op de parking voor het Boudewijn Seapark gaan we rechtsaf. Het park opende begin jaren 60 en was lang eigendom van Michel Van Maele, de laatste burgemeester van Sint-Michiels. Het park is gesloten in de winter, maar de schaatsbaan beleeft momenteel hoogdagen. Op het einde van de parking gaan we rechtsaf richting fietsknooppunt 25 op het Kerkebeekfietspad. We dwarsen de Sint-Michielslaan en blijven evenwijdig aan de Kerkebeek het pad volgen dat rond Domein De Rode Poort meandert.

Wij houden links aan op het fietspad dat door het Bosje Claeys (1) loopt, ooit deel uitmakend van het kasteeldomein. Het was burgemeester Van Maele die, op vraag van de eigenaars, het domein verkavelde en er sociale en residentiële woonwijken in liet realiseren.

Aan fietsknooppunt 25 gaan we linksaf in het Kaproenenhof. Op het einde aan de T-splitsing gaan we rechtsaf in de Wagenbruggelaan en meteen daarop de eerste straat links, de Sint-Godelievelaan. De top van het Kasteel Leyselebeke is net boven de bomen te zien. Er wordt beweerd dat een deel van het kasteel is gebouwd met resten van de in de Franse Revolutie afgebroken Sint-Donaaskathedraal uit Brugge.

Piepjong natuurgebied

We stappen helemaal tot het einde door en gaan rechtsaf in de Sint-Arnolduslaan die we ook weer tot het einde blijven volgen. Opgelet bij het dwarsen van de Heidelbergstraat, er is geen zebrapad en je ziet er amper het naderende verkeer. We gaan linksaf in de Lijsterbeekstraat en op het einde rechts in de Wulgenbroekstraat. Hier stappen we eventjes op de rijweg. Net voor de spoorwegbrug houden we rechts aan op het halfverharde fietspad langs natuurgebied Wulgenbroeken (2).

Broeken zijn natte graslanden. Een deel van de wulgen of wilgen zijn geknot. Een eind verder op het pad is een kijkplatform waar je een mooi uitzicht hebt. Het is een piepjong natuurgebied. Nu er niet meer bemest wordt, zullen op termijn planten en bloemen de kop opsteken. Je ziet er regelmatig vogels neerstrijken. De Wulgenbroeken werken als een spons en houden het water zo lang mogelijk op. Dat water wordt binnengebracht door de Lijsterbeek die we wat verderop dwarsen.

Historische hoeve

Terug in de Heidelbergstraat gaan we links. We dwarsen de straat aan de fietsoversteekplaats om dan rechtdoor het pad te volgen richting logies Chartreuse. Het derde pad links brengt ons in het Smisjesbos, dat deel uitmaakt van het Magdalenagoed (3). Pas sinds begin jaren 1930 werd op deze zandakkers een bos aangeplant. Waar het brede pad naar rechts knikt, houden wij rechtdoor aan op een graspad.

Terug op asfalt gaan we rechtsaf en komen bij het Groot Magdalenagoed. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot de 14de eeuw. Tot aan de Franse Revolutie was de Leprozerie van Brugge de eigenaar. Met andere woorden, de opbrengst ging naar de opvang en behandeling van lepralijders. Nu biedt UNIE-K hier hippotherapie aan mensen met een uiteenlopende handicap.

Treinsporen

Het pad draait links rond de hoeve en loopt tot aan de Albert I-laan. Hier passeerde ooit de trein naar Kortrijk. Begin jaren 1930 werden de sporen opgebroken en een straat aangelegd. We volgen het fietspad naar rechts en dwarsen de drukke weg aan het zebrapad. Wat verder gaan we linksaf in de Leikendreef die we rechtdoor volgen en zo het Tillegembos (4) instappen. Op het bospad volgen we de wegwijzer van de Drie Kastelenroute tot waar we de gekasseide Lorkendreef aandoen, waar we rechts afslaan. Aan een kruispunt van boswegen draait het pad naar links. Rechts ligt het neogotische Kasteel van Tillegem, dat helaas niet vrij toegankelijk is. Wat verder bereiken we opnieuw de parking.

Horecatip: De Trutselaar

Restaurant en tearoom in het hart van Tillegembos. Op 100 meter van de parking. De grote speeltuin ligt er net om de hoek. De specialiteit zijn ribbetjes en vlees op de grill. Gesloten op maandag.

Tillegemstraat 85, Sint-Michiels. http://www.detrutselaar.be

sneakers

125-KAART Sint-Michiels 3-1 HR

Lees meer over: