Ieper verspreidt kerstsfeer over hele stad met kerstmarkt en winterfoor

Schepen Diego Desmadryl: “Leerlingen zullen helpen de 2.500 kerstballen op te hangen.” © Thijs Pattyn
Redactie KW

Stijn Vandezande en Kobe Lesage werken nog volop hun nieuwe sport- en loungebar af op de Kiekenmarkt en plannen tegelijk al een primeur voor hun deur: een kerstmarkt, samen met de buren. Het wordt slechts een van vele nieuwe kerstinitiatieven in de stad, die uitpakt met een extra ijspiste voor kinderen, winterfoor én het Huis van de Kerstman XXL met levende dieren en cadeautjesrad.

Zonnebekenaar Stijn Vandezande (29) en Ieperling Kobe Lesage (37) zijn volop bezig met ingrijpende werken achter de gevel van voormalig Sfeerkaffee Paljas, dat bijna vier jaar geleden de deuren sloot op de Kiekenmarkt in de Ieperse uitgaansbuurt. Tegen het einde van het jaar opent daar D-lounge.

“Een sportbar met live uitzendingen van alle grote sportevenementen op de benedenverdieping en een lounge met tapas en snacks erboven. Alana Dequidt uit Poperinge wordt de gerante”, vertellen de vennoten, die hun hoofdberoep behouden. Kobe blijft schrijnwerker en Stijn baat mee de Ieperse foodbar Los Patatas uit.

Hippe chalets

Het duo achter D-lounge slaat meteen de handen in elkaar met de buren van danscafé Charlie Brown voor de organisatie van de allereerste kerstmarkt op de Kiekenmarkt. “Er komen 15 hippe chalets, die een multiculturele kaart aanbieden en doen denken aan een foodtruckfestival. Bezoekers kunnen plaatsnemen op zitbanken bij luchtverwarmers. Met dit nieuwe initiatief hopen we ook eens gezinnen met kinderen te lokken naar de Kiekenmarkt, die vaak geassocieerd wordt met jongeren en alcohol. De kerstmarkt doortrekken op de aanpalende Vismarkt blijkt niet mogelijk, want de doorgang zou niet breed en veilig genoeg zijn.”

Kerst blijft dit jaar allerminst beperkt tot de Grote Markt. “Dit initiatief op de Kiekenmarkt zorgt samen met de nieuwe winterfoor op het Esplanadeplein en de speciale kerstaankleding in het Merghelynck Museum voor kerstsfeer over heel de stad”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper).

2.500 kerstballen

Net als tijdens de coronakerst staan er geen chalets op de Grote Markt zelf, maar wel chaletgevels vanaf de terrassen van de horecazaken rond de markt. “Met dit verschil dat de klanten er straks wél binnen mogen”, aldus Desmadryl. “Nog op de Grote Markt: de ijspiste met een nieuwe piste voor de allerkleinsten, en het Huis van de Kerstman. Dit keer gaan we voor een doorloophuis XXL met tuin, levende dieren, speelgoedfabriek, cadeautjesrad, fotostand en bezoekruimte.”

Leerlingen uit de afdelingen decoratie, etalage en standenbouw van middelbare school Heilige Familie zullen meehelpen door onder meer zo’n 2.500 kerstballen op te hangen. “De aankomst van de Kerstman op 26 november wordt een unieke belevenis, maar daar mag ik nog niets over vertellen”, besluit Desmadryl. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.