Hoofdrolspeelster Sabine Dekyvere van Kohané: “Ik debuteerde als zevenjarige”

Toneelgroep Kohané met zittend: Robin Devos en Hilde Demeyere; staand v.l.n.r. Matthias Sabbe, Sabine Dekyvere, Anthea Devos, Alexander Cornelissen, Daria Claerbout, Philippe Clepkens, Axelle Seynhaeve en Thomas Depla. © Frank Meurisse
Redactie KW

Eind oktober, begin november speelt Toneelgroep Kohané Lendelede vijf keer ‘Harold & Maude ’ in Den Tap. Sabine Dekyvere speelt al sinds 1994 zo goed als altijd een rol bij die vereniging. “De voorstellingen zijn telkens de kers op de taart, maar voor mij zijn de voorbereiding en de repetities nog het leukst”, zegt Sabine.

Hoofdrolspeelster Sabine Dekyvere (56) is de partner van Freddy en werkt al 34 jaar als ergo- en creatief therapeute in de kliniek Heilige Familie van de Zorggroep in Kortrijk.

“In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met toneel en kalligrafie”, zegt Sabine. “Die laatste hobby zet ik vier maanden op een jaar ‘on hold’ om me volop te focussen op het toneel. Ik debuteerde al als zevenjarige bij de Chiro van Lendelede in ‘Alice in wonderland’ waarin ik het konijn speelde. Daar kwam de toneelmicrobe binnen, vrees ik. Later speelde ik jaarlijks bij de KAJ waar ik in mijn eerste stuk ‘Mag ik u voorstellen’ Johan Bonte als medespeler had. Mijn studies in Gent zorgden echter voor een onderbreking van mijn toneelcarrière.”

Het verdriet van…

Enkele jaren later, in 1993, las Sabine in de Kohané-krant over ‘Het verdriet van Kohané’. “De toneelvereniging deed toen een warme oproep voor méér leden. Ik nam contact op met Johan Bonte en speelde in 1994 voor het eerst mee met Kohané in ‘Blootvoets in het Park’ in een regie van Johan. Sindsdien doe ik zo goed als ieder jaar mee. Het stuk dat bij mij in al die jaren het meest bleef plakken was ‘Rosalie Niemand’ van Elisabeth Marain in een regie van Rik Labeeuw. Ik speelde de rol van de emotieloze moeder. Het stuk dat ik het liefst speelde was ‘Manke Billie’ van Martin McDonagh en Benno Barnard in een bewerking en regie van Matthias Sabbe. Daarin speelde ik de hoogbejaarde Mammy O’Dougal.”

Inhoud

Eind oktober speelt Kohané ‘Harold en Maude’ van Colin Higgins in een bewerking en regie van Matthias Sabbe. “Een stuk waar de twee hoofdpersonages heel erg bezig zijn met de dood, de ene als 20-jarige en de ander als 80-jarige. Ze hebben allebei dezelfde hobby: naar begrafenissen gaan! Die ontmoetingen zorgen ervoor dat ze vrienden worden. Niettegenstaande de ernst van het onderwerp zit er toch ook heel wat fijne humor in. Ik speel de moeder van Harold die het na het overlijden van haar man moeilijk heeft met de opvoeding van haar enige zoon Harold. Ze is heel erg bezig met zichzelf, haar goede doelen, haar uitgaansleven, connecties leggen…”

De repetities zijn eigenlijk nog het leukst

Sabine houdt van acteren, maar ook van de repetities en de voorbereidingen voor een nieuw stuk. “De vijf voorstellingen zullen ook nu de kers op de taart zijn, maar de ongeveer dertig repetities die eraan vooraf gaan, zijn nog het leukst. Het opzetten van het stuk, het zoeken naar je personage, allerlei zaken uitproberen, ongelooflijk veel plezier maken met de andere spelers, alle onderdelen in elkaar laten passen…. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan. Het memoriseren van de tekst vraagt wat inspanning, maar tot op heden lukt me dat nog vrij goed.”

Cast

De cast bestaat uit Robin Devos (Harold), Sabine Deyvere (mevrouw Chasen), Daria Claerbout (Marie), Hilde Demeyere (Maud), Alexander Cornelis (Eerwaarde Finnegan), Axelle Seynhaeve (gemeentewerker), Thomas Depla (inspecteur Bernard) en Anthea Devos (Sylvia Gazelle, Nancy March en Rosi Tivoli).

Kohané speelt ‘Harold & Maude’ in zaal Den Tap op zaterdag 30 en zondag 31 oktober, woensdag 3, vrijdag 5 en zaterdag 6 november, telkens om 20 uur. (IB)

Tickets zijn online te bestellen op www.kohané. be of via Hilde Demeyere op 051 30 81 00 of 0485 46 03 95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier