Geen Gallo Romeins Weekend dit jaar, wél alternatief in kleiner kader

In Wervik zal er dit weekend geen Romeinse soldaten of gladiatoren te zien zijn.©Luc Vanthuyne
In Wervik zal er dit weekend geen Romeinse soldaten of gladiatoren te zien zijn.©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Het tweejaarlijks Gallo Romeins Weekend in Wervik gaat dit jaar door de aanhoudende coronapandemie niet door. Dat weekend was op recreatie-eiland De Balokken begin oktober voorzien. Er komt wel een kleiner alternatief. De organisatoren stellen de vijftiende editie van het tweedaags evenement uit naar begin oktober volgend jaar.

“Achter de schermen zijn we altijd hard blijven werken om ons evenement georganiseerd te krijgen”, zegt voorzitter Yannick Morisse. “We bleven optimistisch en hoopten dat er in oktober al meer mogelijk ging zijn. Maar zo ziet het er niet naar uit en wegens gebrek aan perspectief voor evenementen zoals het onze, zijn we genoodzaakt om ons evenement niet te laten plaatsvinden en uit te stellen tot volgend jaar.”

Gebrek aan perspectief

“De beslissing was niet gemakkelijk en er is zeker niet over één nacht ijs gegaan, maar de vzw wil geen concessies doen naar kwantiteit en al zeker niet naar kwaliteit. Er werd namelijk heel hard ingezet op beleving en interactie en in functie daarvan werden dan ook veel (nieuwe) groepen aangetrokken. De geldende maatregelen rond sanitaire vereisten, afstandsbewaring, limieten op het aantal bezoekers aan evenementen in open lucht maar ook de zware logistieke uitdagingen bleken te grote struikelblokken te zijn om het evenement te brengen zoals het in de voorbereiding intern werd vooropgesteld.”

“Er is nu druk overleg met onze moeder-vzw Viroviacum Romanum om onze bezoekers dit jaar toch niet in de kou te laten staan en een alternatief programma in een kleiner kader aan te bieden. We kunnen hierover nog niet veel kwijt maar het staat nu al vast dat het alternatief programma met dezelfde inzet en enthousiasme wordt voorbereid.”

Voortaan in pare jaren

Het Gallo Romeins Weekend week twee jaar geleden van het stadsdomein Oosthove uit naar De Balokken wegens meer ruimte. Het evenement lokt telkens duizenden bezoekers waarvan een flink deel studenten. Het Gallo Romeins Weekend vond plaats in de onpare jaren maar door het uitstel dit jaar komt daar dus vanaf 2022 verandering in. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier