Chiro Gaverke viert tegelijk 70ste én 80ste verjaardag

De leden van Chiro Gaverke Beregoed tellen af naar het groot feestweekend. © LVW
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april is het feest op ’t Gaverke in Waregem. De 40-koppige leidingsploeg van Chiro Gaverke Beregoed viert dan een dubbel verjaardagsfeest. De Chirojongens bestaan 80 jaar, de meisjes vieren hun 70ste verjaardag, al is de Chiro al lange tijd een gemengde jeugdbeweging. Het feestweekend bruist van de activiteiten en live muziek. Zaterdag staat ‘Den Beir van ’t Gaverke’ op het rijkgevulde programma.

In november organiseert het nationale Chirobestuur een gigantische bijeenkomst in het Sportpaleis, waar heel wat oud-leiders en -leidsters samen de 90ste verjaardag van de jeugdvereniging kunnen vieren. Sinds 1934 rezen de lokale afdelingen als paddenstoelen uit de grond. Ook in Waregem. Op de wijk ’t Gaverke begon het verhaal in 1944. Luc Verbeke en koster Leon Destoop – grootvader van regisseur Wannes en heel wat andere ‘Stoopies’ – richtten toen de Chirojongens op.

Straffe verhalen

Exact tien jaar later namen Maria Christiaens, Solange Loncke en Yvette Destoop het initiatief om leden te werven voor de Kroonwacht, die later de Chiromeisjes vormde. Nadien groeiden de chiro’s uit tot een begrip in de streek. Om een ode te brengen aan de rijke geschiedenis van zowel de jongens als de dames, en de intussen gemengde groep, wordt er tijdens het feestweekend een ‘historiektent’ opgezet. De doorlopende tentoonstelling vertelt de strafste chiroverhalen en enkele hilarische anekdotes.

(Lees verder onder de foto)

Een chirofoto uit de oude doos.
Een chirofoto uit de oude doos. © gf

Reuzenzangstonde

Maar er staat meer op het programma, een pak meer. “Op vrijdagavond 12 april vieren we feest met oud-leiding en -volwassenbegeleiders, voormalige kookploegen, proosten en ons huidig team”, vertelt groepsleider Seppe Callens, kleinzoon van een van de vrouwelijke stichters. “Die avond start om 19 uur met een receptie voor alle genodigden. Nadien voorzien we live muziek, ook voor en door de huidige en oud-leiding. We willen dan een reuzenzangstonde creëren.”

Een fuif moet de eerste avond spetterend afsluiten. “Wie dat wil, kan met een eigen tentje overnachten op onze camping.” De chiro laat de feestvierders even uitslapen en trapt de tweede feestdag om 14 uur op gang met het unieke massaspel ‘Den Beir van ’t Gaverke’. “Op zaterdag zijn ook onze leden, hun familie, en alle chirosympathisanten welkom.”

“Tijdens het massaspel hebben beren onze chiro volledig afgebroken. De deelnemers moeten onze site beschermen tegen de aanvallen. Het wordt een bijzonder tafereel. We zullen zelf ook een grote beer samenstellen met meer dan 3.000 tennisballen.” Om 17 uur zorgt de Chiroband voor een nostalgische zangstonde. Een uurtje later wordt er samen op krachten gekomen. “Verschillende kookploegen bieden dan verse gerechten aan, net zoals op kamp.”

(Lees verder onder de foto)

Een foto uit lang vervlogen tijden toont hoe het er vroeger aan toe ging bij de jeugdbeweging.
Een foto uit lang vervlogen tijden toont hoe het er vroeger aan toe ging bij de jeugdbeweging. © gf

Kampgevoel

’s Avonds wordt er een kampvuur gemaakt waarrond alle aanwezigen zich gezellig kunnen verwarmen. Met een gitaar en tientallen stemmen komen de typische kampvuurliedjes naar boven. “We willen de zaterdag een echt kampgevoel creëren. Dat wordt heel plezant, heel wat oud-leiding kijkt er al hard naar uit.”

Op zondag staat er niets gepland. “Dan is het tijd om op te ruimen”, weet Seppe. Dat muziek de rode draad van het jubileum vormt, is eigen aan de jeugdbeweging. ‘Daar zit muziek in!’ is trouwens het jaarthema van Chiro Nationaal.

“We zien het enorm zitten. Elke tien jaar vieren we zo’n groot feestweekend. Het is de max om samen met de huidige leden en oud-leiding, ouders en vrienden van de Chiro dit te kunnen vieren. Bovendien spijzen we er onze kas verder mee, want deze zomer trekken we op kamp naar Dilsen-Stokkem.”

Inschrijven voor de activiteiten kan op www.chiroberegoed.be/evenementen. Plaats van afspraak is uiteraard de Chiro en S.O. Gaverke in de Zeswegenstraat 120. Wie vragen heeft, kan terecht op gaverke7080@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier