Carnavalsstoet trekt door Zwevezele met recordaantal praalwagens

De Oldiesgroep van Oud Chiroleiders nam iedereen mee op reis. © NS
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

In Zwevezele hebben meer dan 15.000 toeschouwers genoten van een heus carnavalsspektakel. De stoet met prachtige praalwagens trok door het dorp en heel wat actuele onderwerpen werden uitgebeeld.

De centrumstraten van het carnavalsdorp zien er uit als een wit sneeuwtapijt. Carnavalisten vierden feest en honderden kilo’s confetti vlogen in het rond. Deze 54ste editie was een topeditie. In het totaal sierden 49 deelnemende groepen de stoet en dit is een topprestatie. “Talrijke groepen vanuit onze gemeente, maar ook vanuit buurtgemeenten, namen deel aan de stoet. Mooi versierde praalwagens en dit aangevuld met muziekkorpsen vormden een kleurrijke stoet”, vertelt secretaris van de Orde van de Bolhoed, Tom Gryspeert tevreden.

Actuele onderwerpen

Heel wat actuele onderwerpen kwamen aan bod met het boerenprotest, het plasincident van minister Van Quickenborne en de vangst van de Aziatische hoornaar. Tijdens de stoet kwam Jettie Pallettie langs en vierde men Chinees nieuwjaar. De bedrijfsgilde van Wingene-Zwevezele bracht aan de ramen van de tractoren affiches aan met slogan ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’.

“De stoet brengt jaarlijks een massa mensen op de been en het leek ons het ideale moment om onze bezorgdheid nog eens over te brengen naar de toeschouwers toe”, weet Stefaan Verhelle van de bedrijfsgilde Wingene. “Heel wat verenigingen rekenen op land- en tuinbouwers om hun praalwagen voort te trekken. Want zonder boeren en hun tractoren is er geen carnaval.”

De uitslag met bekendmaking van de winnaar wordt net voor de carnavalsafsluiter bekendgemaakt in de feesttent. Het feesten wordt afgerond met een spetterend optreden van Willy Sommers en DJ Dennis Cartier achter de DJ-tafel.