Na verkeersongeval treden Barsol en Den Bross strenger op: “We investeren samen 27.600 euro per jaar”

Hoofdinspecteur Ward Cuvelier, Ynze Vandenbussche van café Den Bross, Sebe Debacker van café Barsol, burgemeester Vincent Van Quickenborne en Lars Alleweireldt © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Na overleg met de stad en politie nemen studentencafés Barsol en Den Bross op ‘t Hoge extra veiligheidsmaatregelen. Dat komt er na een zwaar verkeersongeval met een student op 21 maart. Op donderdagavonden zal security erop toe zien dat er niet buiten wordt gedronken. Grote evenementen krijgen een afgebakende zone en stewards voor de verkeersveiligheid.

Tijdens een drukke feestavond werd de plots overstekende student Achiel (19) uit Staden aangereden door een auto. “We willen absoluut verhinderen dat er nog ongevallen gebeuren. Daarom zijn we met de hulpdiensten en café-uitbaters in overleg gegaan om duidelijke veiligheidsscenario’s af te spreken. De studenten worden door de maatregelen beter afgeschermd van de rijbaan en het toezicht wordt verhoogd. Zo zorgen we voor veilige studentenfeesten en een veilig verkeer”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.

“We willen absoluut verhinderen dat er nog ongevallen gebeuren. Daarom zijn we met de hulpdiensten en café-uitbaters in overleg gegaan” – Vincent Van Quickenborne

Concreet werden twee veiligheidsscenario’s afgesproken voor zowel de drukke donderdagavonden als bij thema-avonden of grote events waarbij heel veel volk verwacht wordt. Op donderdagavonden wordt er geen drankbediening en -verbruik toegelaten op het voetpad en wordt een bewakingsagent ingezet om daarop toe te zien. Bovendien plaatsen de uitbaters nadars om studenten af te schermen van de rijbaan. “Elk café betaalt zelf zijn security, maar aan 600 euro per avond/nacht en 23 feestavonden per jaar valt dat wel duur uit. We investeren dus samen 27.600 euro per jaar in de veiligheid van de studenten”, zegt Lars Alleweireldt, mede-uitbater Barsol.

“Elk café betaalt zelf zijn security, maar aan 600 euro per avond/nacht en 23 feestavonden per jaar valt dat wel duur uit” – Lars Alleweireldt

Bij grote evenementen en thema-avonden is een aanvraag nodig via het evenementenloket van de stad en hebben de uitbaters een goedkeuring nodig na advies van politie en brandweer. Er komt een afgebakende zone met herashekken buiten het café, voor de veiligheid van de aanwezigen ten opzichte van het verkeer, en er is een aparte in- en uitgang in de afgebakende zone. Daar is drankverbruik toegestaan, een bar en muziekboxen niet. Ook hier houden bewakingsagenten toezicht op het evenement.

“De politiezone VLAS zal bijkomend bij elk event nagaan of er nog extra maatregelen nodig zouden zijn om de veiligheid van zowel studenten als het voorbijrijdende verkeer zoveel als mogelijk te waarborgen. We benadrukken dat bovenvermelde maatregelen al van bij het begin van het academiejaar werden afgesproken, uiteraard met de bedoeling om deze steeds strikt te volgen. Het recent overleg, jammer genoeg naar aanleiding van het verkeersongeval met de student, heeft voor nog meer bewustwording gezorgd”, aldus korpschef Filip Devriendt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier