Jim en Didier Focke van Jabbeekse Bistro Nieuwege slaan nieuwe wegen in

Jim Foncke ruilt de tap voor de sport. © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Bistro Nieuwege staat voor een kruispunt. In de stemmige zaak nam Jim Focke dit weekend afscheid van het trouwe publiek. Maar ook vader Didier en mama Sofie Degrande nemen straks afscheid, het pand en de pub staan immers te koop.

Didier Focke, met een verleden in de Zedelgemse herberg De Heirweg, nam samen met zijn vrouw Sofie Degrande zo’n 16 jaar geleden Bistro Nieuwege over. De zaak staat sindsdien bekend als bistro met een uitgebreid aanbod aan bieren. “Ik heb mijn hart verloren aan deze zaak en locatie”, zegt Didier Focke. “De wijk, gebouwd rond een strategische oversteekplaats aan het kanaal, bestaat sinds 1400. Van een herberg was er reeds sprake in de jaren 1600.”

“Wijzelf hebben de zaak uitgebreid tot een erg gezellige bistro met een aanbod van ruim 200 bieren. Er is een vaste kaart met heel wat speciallekes, maar we hebben ook negen bieren, soms afwisselend, op vat. Iedereen kent ons als stopplaats tijdens een fietsroute, maar op vrijdag- en zaterdagavond zijn we een heus blues- en jazzcafé.”

Om gezondheidsredenen zetten Didier Focke en Sofie Degrande de zaak te koop. Maar vroeger dan de verkoop neemt nu ook zoon Jim (30) afscheid van de zaak. Hij was zo’n zes jaar lang een bekend en geliefd gezicht achter de bar, maar vanaf december wacht hem een nieuwe toekomst als sportpromotor bij de gemeente Wingene.

Dit weekend nam Jim in stijl afscheid van het café, al zal hij hier en daar nog wel een handje toesteken in Nieuwege. “Ik ben opgegroeid in de horeca, maar nu moet ik toch wel mijn diploma te gelde maken”, beseft Jim. “Net omdat ik heel goed met mensen overweg kan, werd ik aangeworven als sportpromotor bij de gemeente Wingene.”

Extremere bieren

“Er heerst hier in Bistro Nieuwege een heel leuke, informele sfeer. We hebben heel wat vaste klanten, waardoor het lijkt alsof iedereen hier iedereen kent. Als kind hielp ik al met tafels en stoelen klaarzetten. Vroeger was ik hier vooral in de vakantieperiodes aan de slag. Na mijn studies ben ik hier blijven werken. Al heb ik ook ruim drie jaar in Brouwerij De Ranke in Dottignies gewerkt, daardoor geraakte ik nog meer gepassioneerd door de bierwereld. Nu neem ik afscheid van mijn vaste klanten, maar we zien elkaar nog zeker terug!”, klinkt Jim Focke overtuigd.

Vader en zoon Foncke delen de passie voor het bier, en voor beiden staan de bieren van brouwerij De Ranke aan de top. “Ik heb er gewerkt, maar ze hebben echt wel topbieren in huis. Maar eigenlijk ben ik fan van extremere bieren: extreem hoppig, extreem zuur, extreem bitter. En ook mijn vader heeft dezelfde smaak. Centraal in onze bistro staat trouwens een kast met kwaliteitsbieren. Hopelijk laten de volgende eigenaars dit symbool staan”

Bistro Nieuwege staat te koop via notaris Heidi Lannoo. De bezieling zullen de nieuwe uitbaters er zelf moeten inhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier