Vijftig jaar geleden gingen Daniël Vandewalle en Madeleine Opsomer van start met café De Dreve. Nu een halve eeuw later zet zoon Johan, gesteund door zijn kinderen Edith en Ward, hun levenswerk verder.
Daniël Vandewalle, afkomstig van Bissegem, en zijn echtgenote Madeleine Opsomer, afkomstig van Moorslede, runden een boerderij in de Lotegatstraat aan het Polygonebos. Daniel was landbouwer en stier- en beerhouder.
Toen was het nabijgelegen staatsbos de Polygone uitsluitend jachtgebied en verhuurd aan de man die eigenaar was van het huis op de hoek Lotegatstraat met de Lange Dreve. Een halve eeuw geleden verviel de jachtvergunning en kwam er voor het eerst melding dat het bos zou opengesteld worden voor fietsers en wandelaars. Dit gebeurde ook, maar enkel in het weekend.
In dezelfde periode was er het plan om de A19 aan te leggen waarbij veel landbouwers, zoals Daniël Vandewalle, veel grond zouden moeten afstaan, een echte ramp voor een landbouwer. Een brouwer uit Vlamertinge had die geruchten opgevangen en kwam in contact met de jachthuurder. Beiden bespraken een eventuele uitbating van het gebouw.
Authentieke prijslijst
“Ook mijn vader werd aangesproken en de zaak was vlug geklonken. Ik was toen 10 jaar”, vertelt Johan Vandewalle.
“De naam De Dreve lag eigenlijk voor de hand, want de hoofddreef van het bos eindigde praktisch aan de deur.” Naast De Reutel en toenmalig café De Polygone was De Dreve een nieuwe horecazaak rond het Polygonebos. Er werd wat verbouwd en naast drank kon men er ook een snack eten zoals een boterham met ham, kaas of paté, spek en eieren en pannenkoeken.
“Moeder Madeleine had het op die manier druk in de keuken en vader, die het goed kon zeggen, stond in het café. Ik bezit nog een authentieke prijslijst waarvan de toenmalige zegel gedateerd is op 31 juni 1971, al zijn er maar 30 dagen in die maand. Vader schreef er later eigenhandig bij ‘BTW inbegrepen’, maar paste zijn prijzen niet aan. Een boterham met een pater kostte toen 50 BEF, wat nu neerkomt op 1,20 euro”, stelt Johan.
Eerste Wereldoorlog
De Dreve werd al vlug te klein en verbouwingen drongen zich op. De Dreve was ook de thuishaven van De Drevetrotters, kaartclub, sjoelclub, voetbalclub en tal van evenementen zoals Spel Zonder Grenzen en zoektochten hadden er plaats.
In 1996 gaven Madeleine en Daniël de fakkel door aan zoon Johan, die nu de zaak uitbaat, gesteund door dochter Edith en zoon Ward. De Dreve is in de loop der jaren een publiekstrekker en volkscafé gebleven.
“Het interieur was destijds gericht op de jacht met veel opgezette dieren uit de streek, aangevuld met medailles of foto’s van verenigingen”, verduidelijkt Johan. “Iedereen weet dat de Eerste Wereldoorlog mijn grote passie is en dat heb ik ook willen benadrukken in het interieur met petjes, oorlogsattributen enzomeer.”
Klanten uit Nieuw-Zeeland
Op zolder is er zelfs een heus museum. Door zijn grote kennis en gedrevenheid over het oorlogsgebeuren is De Dreve ook de internationale toer opgegaan, want Australiërs, Nieuw-Zeelanders en andere buitenlandse toeristen zijn er vaste klant. Uitbater Johan is in Australië immers een bekend figuur. In de voorbije 50 jaar heeft De Dreve een uitstekende reputatie opgebouwd en is nog altijd geliefd door vele wandelaars, fietsers en andere toeristen.
Johan, Edith en Ward houden de herinnering aan Daniël en Madeleine levendig. “Jammer dat ik vele zaken over vroeger mis. Wie nog foto’s of andere zaken heeft die met de geschiedenis van De Dreve te maken hebben, kan er mij een groot plezier mee doen. Ik trakteer hen alvast op een gratis pint”, besluit Johan.
(NV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier