Belgiek eert wijkburgemeester Casper

De stoet als eerbetoon van wijkburgemeester Casper Cotton was een van de toppers van Belgiek Koerse. © DRD
Redactie KW

De Belgiek, Deerlijks meest levendige volksbuurt, beleefde zijn jaarlijkse hoogdagen. Uitschieter was de stoet ter ere van wijkburgemeester Casper Cotton. Ook de klassieke paardenrennen werden weer een topper.

De Belgiek heeft het voorbije weekend nog maar eens bewezen dat een kleine leefgemeenschap toch tot grootse prestaties in staat is. De stoet die er door de straten trok als eerbetoon voor wijkburgemeester Casper Cotton, was er eentje op niveau. De inhuldigingsstoet was een vlotte aaneenschakeling van groepen en wagens waarin de geschiedenis van de wijk, de paardenrennen en de verkiezing van de wijkburgemeester centraal stonden.

Vooral de verschillende straatcomités toonden zich van hun allerbeste kant met enkele knappe wagens. Variatie troef: van de praalwagen Kerk en Beven met priesters die uit de bol gingen op technobeats, de Abbagroep vol glitter en ambiance, tot een Oktoberfest met de traditionele Beierse outfits en nostalgische taferelen in ’t Kelderke Gods, de geliefde kantine op het einde van de Kleine Klijtstraat die elke Belgieknaar deed terugdenken aan glorierijke voetbaldagen uit lang vervlogen tijden.

Wijkburgemeester Casper Cotton en zijn vriendin Ines de Bruyne genoten van de applausjes en de ongedwongen sfeer. Hij is de zesde, maar allerjongste burgervader van de Belgiek. Zijn voorgangers waren Remi Eggermont, Evarist Vandeghinste, Greta Derijcke, Stefaan Vanwynsberghe en Geert De Ketele. Boerenpaarden en renpaarden brachten het publiek terug tot in 1885, toen Belgiek Koerse voor de eerste keer op het programma stond. Het begon eigenlijk allemaal met een geitenkeuring met accordeonmuziek en volksspelen.

volksfeest

Sinds lang staan de paarden en vooral de ontmoeting centraal tijdens Belgiek Koerse. Maandagnamiddag was het niet anders op de gelegenheidshippodroom in de Vichtesteenweg. Het was een volksfeest in de echte zin van het woord. De succesformule bestaande uit paarden, volk en drank, hield moeiteloos stand. Samen werd het glas geheven en naar de edele viervoeters gekeken. De grote steeple was traditiegetrouw het hoogtepunt van de namiddag. Net als bij grote buur Waregem moest er over de beek worden gesprongen. Bij gebrek aan een eigen Gaverbeek, werd er ook deze keer een kunstmatige waterloop gegraven met een bulldozer. Folklore op zijn best, net dat maakt Belgiek Koerse zo uniek. (DRD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier