14 West-Vlaamse festivals krijgen steun van projectgroep ‘Flanders is a festival’

Zo zag de laatste editie van WeCanDance in 2019 eruit. Om in 2021 het alternatief WeCanDance ‘To Be Free Again’ te kunnen laten plaatsvinden ontvang de organisatie 312.500 euro steun.©MAAIKE TIJSSENS BELGA
Zo zag de laatste editie van WeCanDance in 2019 eruit. Om in 2021 het alternatief WeCanDance ‘To Be Free Again’ te kunnen laten plaatsvinden ontvang de organisatie 312.500 euro steun.©MAAIKE TIJSSENS BELGA
Phebe Somers

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft bekendgemaakt welke festivals kunnen rekenen op de financiële steun van Projectgroep ‘Flanders is a festival’. In West-Vlaanderen krijgen 14 festivals elk een deeltje uit een spaarpot van 10 miljoen euro, dat in totaal verdeeld wordt onder 70 Vlaamse festivalorganisatoren. Dit moet hen stimuleren om coronaproof evenementen te organiseren deze zomer en het toerisme in Vlaanderen te boosten.

Er dienden 26 West-Vlaamse organisatoren een aanvraag in. Daarvan kregen er 22 een positieve score toegekend. Die werd berekend op basis van een aantal criteria. Er werd onder andere nagegaan of het festival wel degelijk coronaproof kon georganiseerd worden, maar ook of het evenement het internationale karakter van Vlaanderen als ‘festivalspeler’ uit zou dragen.

Rekening houdend met het budget werden uit die 22 West-Vlaamse en de 74 andere goedgekeurde festivals 70 kandidaten geselecteerd die steun zouden ontvangen. In onze provincie zijn er uiteindelijk 14 organisatoren die een extraatje van 35.000 tot 312.500 euro op hun bankrekening zullen zien verschijnen om hun evenement tot een goed einde te brengen.

Deze 14 West-Vlaamse festivals krijgen een extra zakcentje:

  • Theater aan Zee (Oostende)
  • Alcatraz (Kortrijk)
  • W-festival (Waregem)
  • WECANDANCE (Zeebrugge)
  • Festival Dranouter Zomersessies XL (Dranouter)
  • Ostend Beach Festival (Oostende)
  • Retro Sur Mer (Wenduine)
  • Campo Solar (Damme)
  • Hype-O-Dream Sessions (Waregem)
  • Voltage Festival (Zwevegem)
  • Schippersweekend (Lauwe)
  • OP EN TENT, coronaversie Leffingeleuren (Middelkerke)
  • Bomboclat Festival (Zeebrugge)
  • Yeke Yeke (De Haan)

Innovatieve sector

Het aantal aanvragen wijst erop dat het enthousiasme heel groot is, ondanks de vele onzekerheden rond de festivalzomer. Zowel de kwantiteit als kwaliteit van de ingezonden dossiers toont aan dat Vlaanderen tot de wereldtop behoort als het op het organiseren van festivals aankomt, ook in moeilijke tijden wanneer er creatief naar oplossingen moet gezocht worden. In West-Vlaanderen staan er alvast grote én intieme concepten op de planning, een overzicht (dat voortdurend wordt aangevuld) vind je hier .

“Festivals zitten in het DNA van de Vlaming. Niet alleen grote maar ook heel veel kleine festivals uit alle uithoeken van Vlaanderen dienden een dossier in, gaande van muziekfestivals tot theaterspektakels, stoeten en kunstervaringen. Voor zowel een publiek met ‘knaldrang’ als de geroutineerde cultuurliefhebbers zal het scala aan festivals heel wat te bieden hebben tijdens de zomer van 2021”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Krachten achter de schermen

Deze extra steun is ook goed nieuws voor de werkkrachten die al maandenlang noodgedwongen hun professionele activiteiten moeten pauzeren. Met dit budget kunnen organisatoren opnieuw een beroep doen op freelancers en toeleveranciers op podiums te bouwen, artiesten te begeleiden en pinten te tappen. Minister Demit en EventFlanders hopen dat deze subsidieronde de festivalzomer een boost geeft en twijfelende organisatoren over de streep trekt om toch een coronaveilig evenement op poten te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier