De festivalzomer van West-Vlaanderen: waar kun je de komende maanden terecht voor een streepje muziek en onevenaarbare sfeer?

Dranouter Zomersessie 2020 was alvast een succes.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Dranouter Zomersessie 2020 was alvast een succes.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Phebe Somers

Een goed gevulde festivalzomer blijkt dan toch geen onrealistisch sprookje te zijn. Verschillende West-Vlaamse organisatoren al hadden aangekondigd het zekere voor het onzekere te nemen en de 2021-editie van hun festival toch te schrappen van de kalender. Maar er is hoop: er komen steeds meer berichten binnen over events die wél zullen doorgaan deze zomer, hetzij in een aangepaste vorm. Een overzicht.

Krottegemse Feesten (13 tot en met 16 mei, Roeselare)

Krottegemse Feesten in het Hemelvaartweekend opnieuw geannuleerd. Coronaveilige alternatieven voor de zomer worden bekeken.

Lees het hier .

Oostende voor Anker (29 mei tot en met 1 juni, Oostende)

Het maritieme festival Oostende voor Anker, vorig jaar een van de eerste grote evenementen in Oostende die afgelast werden door de coronacrisis, gaat ook dit jaar niet door. Dat besliste Toerisme Oostende. Het thema voor 2022 wordt watererfgoed, en wordt een topeditie volgens de organisatie.

Lees het hier .

Sinksenfeesten (22 tot en met 24 mei, Kortrijk)

Sinksen 21 gaat als eerste grote evenement in West-Vlaanderen wél door ( dat lees je hier ). De organisatoren willen zo ver mogelijk van het digitale verhaal blijven dit jaar. Ondanks de strenge coronamaatregelen die in de maand mei nog gelden kunnen we ons verwachten aan een goed gevuld coronaproof programma. Bubbelgewijs picknicken op verborgen Kortrijkse paradijsjes, bij valavond speeddaten om een metgezel te verzekeren voor al die zomerbarbecues, je eigen fysieke limieten leren kennen met ‘Sport in the Box’… Het is duidelijk, Kortrijk ziet het zitten.

Lees het hier .

Dolle Dagen (12 en 13 juni, Gistel)

Het was eventjes bang afwachten, maar de Handelaarsbond van Gistel kan dan toch haar bekende ‘Dolle Dagen’ organiseren. Het wordt een lightversie van het succesvolle jaarlijkse koopjesweekend. Zo zullen er geen optredens, braderie en rommelmarkt plaatsvinden dit jaar. Het wordt een soort ‘opendeurweekdn’ van de plaatselijke handelaars mét kermis op de markt.

Nacht van Vlaanderen (19 juni, Torhout)

Loop- en wandelhappening de Nacht van Vlaanderen die in 2019 in totaal 7.600 deelnemers telde, gaat ook dit jaar niet door. Maar….er wordt gekeken voor enkele alternatieven. Op zaterdag 19 juni wordt de Batjestocht georganiseerd vanuit een alternatieve startplaats. Wie al ingeschreven was voor de wandeltochten van de Nacht van Vlaanderen zal die inschrijving gewoon kunnen overzetten naar de editie van 2022, op vrijdag 17 juni. Op zondag 20 juni heeft de organisatie besloten op een afgesloten circuit van 5 km een paar loopwedstrijden te houden, die aanvraag is momenteel in behandeling.

Lees het hier .

Izegemse Batjes (18 tot en met 21 juni, Izegem)

Unizo Izegem maakte bekend dat ze dit jaar een coronaproof editie van de batjes zullen organiseren onder de vorm van een vierdaags koopjesweekend. Volgens de huidige maatregelen mogen ze geen externe standhouders toelaten, maar door uit te breiden naar Groot-Izegem zal er toch een goed gevuld parcours zijn waarbij de lokale handelszaken en horeca uitpakken met knallende kortingen en leuke acties. Op zaterdag- en zondagvoormiddag wordt er bijkomend een stadswandeling met doe-opdrachten voor de kinderen georganiseerd en van vrijdag tot zondag kun je in het centrum van de stad her en der lokale muzikanten tegenkomen voor een streepje muziek.

Pop Masters / Dreambeats (25 juni, Kortemark)

In 2021 zou Kortemark een twee poging ondernemen om de zevende verjaardag van het festival Dreambeat en de eerste editie van Popmasters te organiseren. Helaas vallen ook dit jaar al die plannen in het water. De organisatie laat via hun Facebookpagina weten dat ze hun best doen om zoveel mogelijk DJ’s van de line-up van 2021 over te zetten naar volgend jaar. Als alles goed gaat vindt het Kortemarkse festival dan plaats op 24 en 25 juni 2022. Alle gekochte tickets blijven geldig.

Lees het hier .

Batjesweekend – Plein Publique (28, 29, 30 juni, Roeselare)

Het gratis festival Plein Publique, dat normaal gezien tijdens het Batjesweekend plaatsvindt, wordt ook in 2021 afgelast. Het grootste struikblok blijkt de social distancing te zijn. Voorlopig is er nog geen beslissing genomen over hoe en wanneer de Batjes in Roeselare zullen plaatsvinden. Er liggen verschillende scenario’s op tafel, bedoeling is om een van de komende weken de knoop door te hakken.

Lees het hier .

Grensrock (25 en 26 juni, Menen)

Grote teleurstelling voor heel wat Menenaars en muziekliefhebbers buiten de grensgemeente: het muziekfestival Grensrock last een extra sabbatjaar in. Eerst en vooral bevindt er zich een vaccinatiecentrum op het terrein waar de organisatie normaal gezien gebruik van maakt, daarnaast zien ze het niet haalbaar om bezoekers beperkingen op te leggen tijdens een evenement waarop ze zich eigenlijk volledig (willen) laten gaan. Ze gebruiken deze verlengde pauze om zichzelf te heruitvinden en te brainstormen over de toekomst.

Lees het hier .

Ieperfest (2, 3 en 4 juli, Ieper)

Geen Iepers hardcorefestival dit jaar. De organisatie liet weten dat zij het niet mogelijk achten om hun evenement te organiseren in een periode waarin nog restrictieve maatregelen van kracht zijn. De authenticiteit van het festival zou volledig verloren gaan, klinkt het op hun website. Maar in recente communicatie laten ze weten dat de deur toch nog op een kier staat. Ze bekijken momenteel of er in het najaar iets kan op poten gezet worden.

Lees het hier .

Europafeesten (2, 3 en 4 juli, Tielt)

Het stadsbestuur liet weten dat het niet haalbaar is om de Tieltse Feesten volgens de geldende coronamaatregelen te organiseren. Het publiek beperken vormt een van de grootste problemen, aangezien je niemand de toegang tot het stadscentrum kunt ontzeggen. Maar een optreden van Willy Sommers boeken met belastinggeld voor een paar honderd man vindt het bestuur onverantwoord. Er wordt gewerkt aan een alternatieve versie van Tielt Zomert om het leed wat te verzachten, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Lees het hier .

Berenfeesten (5 juli, Meulebeke)

Momenteel is er nog geen informatie over het al dan niet doorgaan van de Berenfeesten 2021.

Hype-O-Dream (8 en 10 juli, Waregem)

Momenteel is er nog geen informatie over het al dan niet doorgaan van Hype-O-Dream 2021.

Cactusfestival (9, 10 en 11 juli, Brugge)

Het Brugs Cactusfestival had voor de editie in 2021 nog geen line-up en de ticketverkoop was nog niet gestart. Een verstandige keuze, zo bleek, toen na het overlegcomité van 23 april werd beslist om het festival opnieuw niet te laten doorgaan. De protocollen zijn volgende de directeur van Cactus Muziekcentrum onmogelijk om een rendabel event te organiseren. Maar 2022 wordt ‘hun’ jaar, klinkt het, en ze kijken ernaar uit op iedereen terug te zien in het Minnepark op 8, 9 en 10 juli 2022.

Lees het hier .

Oostende Koerse (12 juli, 2, 9, 16 en 24 augustus, Oostende)

In 2021 zal er eindelijk terug beweging zijn op de Wellington Hippodroom. Er worden vijf rendagen georganiseerd die over de hele wereld zullen worden uitgezonden. Of de Rode Duivels traditiegetrouw zullen kunnen worden aangemoedigd vanuit diezelfde locatie, is nog onzeker.

Irie Vibes Festival (16 en 17 juli, Kortemark)

Het bekende reggaefestival in Kortemark gooit voor de editie in 2021 de handdoek in de ring. Het Irie Vibes Roots Festival staat opnieuw gepland op 15 en 16 juli 2022. In tussentijd organiseren ze wel twee zomerse initiatieven in juli, augustus en september: Positivity Dub en Zwanzibar. Meer info hierover verspreiden ze later.

Zotte Maandag (19 juli, Pittem)

In 2020 koos de burgemeester van Pittem voor een lightversie van Zotte Maandag, de feestelijke afsluiter van de Godelievekermis. Ook deze zomer zal dit het geval zijn. In het weekend van 10 en 11 zullen bezoekers zich kunnen amuseren op de kermis, en in het tweede weekend van 17, 18 en 19 juli komt daar ook nog straatanimatie bij. De traditionele Zotte Maandag, inclusief carnavalsstoet, gaat dus niet door.

Lees het hier .

Natourcriterium (21 juli, Roeselare)

Momenteel is er nog geen informatie over het al dan niet doorgaan van Natourcriterium 2021.

Bosmolens Ommegang (23 tot 26 juli, Izegem)

Voor het tweede jaar op rij worden de Bosmolenfeesten uitgesteld. De organisatie bereidt verschillende scenario’s voor om toch wat feestgevoel te kunnen levendig houden tijdens de zomer in Izegem. De grote geplande acts, zoals Christoff, willen ze wel bewaren voor een volwaardige editie in 2022.

Lees het hier .

Night of the Proms Summer Edition (29 en 30 juli, Koksijde)

Na de eerste zomereditie van Night of the Proms werd het succesrecept opnieuw ingepland in de zomer van 2021. Momenteel zijn de betrokken organisaties in overleg om de impact van de recente coronamaatregelen te bestuderen. Ze beloven zo snel mogelijk meer info te verspreiden.

Theater aan Zee (23 juli tot en met 8 augustus, Oostende)

Theater aan Zee bereidt een coronaveilige editie voor. Het festival zal bijna volledig in de buitenlucht doorgaan, iets waar ze sowieso veel ervaring mee hebben. Het feestgedruis wordt zelfs verlengd: deze zomer zal Theater aan Zee 17 dagen lang (in plaats van 11 dagen) optredens organiseren.

Lees het hier .

Dranouter (5 tot en met 8 augustus, Dranouter)

Dranouter kondigde nog voor de goedkeuring van het befaamde Zomerplan al aan dat de ticketverkoop van de ‘Dranouter Zomersessies XL’ van start ging. Onder andere Hooverphonic, Flip Kowlier, Bart Peeters en het Zesde Metaal tekenden alvast present, maar intussen is de line-up als mooi aangedikt. Eerder werd aangekondigd dat deze alternatieve editie van het festival zou doorgaan in één goed geventileerde festivaltent waar zo’n 2.500 zitplaatsen voorzien zijn (625 bubbels van 4 personen). Na de goedkeuring van het Zomerplan besliste de organisatie om extra tickets beschikbaar te stellen én om het festivalterrein uit te breiden met een extra locatie: de bekende Palace-tent. Het programma aan randanimatie volgt zo snel mogelijk.

Lees het hier .

WECANDANCE (6, 7 en 8 augustus, Zeebrugge)

Dit jaar kiest de organisatie voor een limited edition van het dancefestival: WECANDANCE ‘To be free again’. Het brede muziekaabod zou verspreid worden over acht dagen en drie podia. Ze beloven op 7 juni meer info vrij te geven.

Nostalgie Beach (7 en 8 augustus, Nieuwpoort)

In februari 2021 werd de nieuwe locatie van Nostalgie Beach bekend gemaakt. Het festival verhuist van Middelkerke naar de omgeving van de jachthaven in Nieuwpoort. Maar toch zullen we moeten wachten tot 2022 om te feesten op het Nieuwpoortse strand. De organisatie laat via een persbericht weten dat het internationale muziekfeest niet kan georganiseerd worden in volle glorie deze zomer. “Maar we geloven erin dat we vanaf 2022 dubbel zo sterk uit de hoek zullen komen met Nostalgie Beach Festival Nieuwpoort op zaterdag 6 en zondag 7 augustus 2022”, klinkt het bij burgemeester Geert Vanden Broucke.

Lees het hier .

Alcatraz (13, 14 en 15 augustus, Kortrijk)

Goed nieuws voor hardrock- en metalfans: het Kortrijkse festival Alcatraz gaat door, zonder mondmaskers en social distancing, of daar hopen ze toch op. De beloofde uitbreiding naar vier dagen en een extra podium wordt wel uitgesteld naar 2022. De veiligheidsprotocollen die tegen de augustus zullen gedefinieerd zijn worden dan ook nauwgezet opgevolgd.

Lees het hier .

Campo Solar (13, 14 en 15 augustus, Damme)

Het zuiders getinte festival middenin de natuur van Damme zal opnieuw plaatsvinden deze zomer. Vorig jaar had de organisatie een kleinschalige coronaproof editie voorzien, maar ze hopen dat ze dit jaar opnieuw kunnen gaan voor de echte festivalervaring. Compo Solar is een muziekfestival voor jong en oud, maar de line-up is nog niet bekend. Daarnaast worden er middenin de velden en gewassen ook rustige plekjes voorzien. Tickets zijn te koop vanaf 14 juni.

Lees het hier .

Paulusfeesten (9 tot en met 15 augustus, Oostende)

Voorlopig gaan de Paulusfeesten door zoals gepland van 9 tot en met 15 augustus in Oostende, maar de organisatie laat weten dat ze momenteel nog aan het puzzelen zijn met de maatregelen van het Overlegcomié. Wat wel al vast staat, is dat er iets zal georganiseerd worden op het Pauluspleintje. Wat er te doen zal zijn op Pier en Pol, dat is nog een groot vraagteken. Het gratis stadsfestival lokt elk jaar heel wat volk.

Melkrock (15 augustus, Tielt)

Ook in 2021 wordt er geen Melkrock in Tielt georganiseerd.

Ostend Beach (20, 21 en 22 augustus, Oostende)

Normaal gezien zou de kleinschalige Oostends dancefestival doorgaan op 9, 10 en 11 juli, maar na de persconferentie van 11 mei werd bekendgemaakt dat Ostend Beach wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 augustus. Tegen dan zijn de coronaregels opnieuw een stuk soepeler. Tickets zijn nu al verkrijgbaar voor het ‘boutique’ festival dat zal bestaan uit een Urban Friday, Clubbing Saturday en Classic Sunday.

Lees het hier .

Kwarttriatlon (24 mei, Izegem)

De 30ste editie van de Izegemse wedstrijd wordt verplaatst naar 26 mei 2022. De organisatie is naar eigen zeggen enorm gemotiveerd om volgend jaar er een groot succes van te maken.

Lees het hier .

W-Festival (26 tot en met 29 augustus, Oostende)

Het 80’s-muziekfestival strijkt dit jaar neer in Oostende, meer specifiek op het Kleine Strand. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de radiozender JOE en gaat telkens op een andere locatie door. De keuze voor Oostende was dit jaar bewust om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de geldende coronamaatregelen.

Kamping Kitschclub (28 augustus, Kortrijk)

Momenteel is er nog geen nieuws of het geplande Kortrijkse event Kamping Kitschclub 2021 zal plaatsvinden of niet.

Highlight Festival (28 augustus, Ieper)

De organisatie van Highlight Festival ziet het groots. Ze mikken op een 7.000-tal bezoekers. Het thema van deze editie wordt circus, en qua affiche mogen de bezoekers ongeveer dezelfde namen verwachten als aangekondigd in 2020. Het al dan niet definitief doorgaan van het festival is wel afhankelijk van de geldende coronamaatregelen in augustus. Indien er dan toch nog met bubbels en social distancing moet gewerkt worden, geven ze forfait.

Lees het hier .

ParkPop (21 en 22 augustus, Oostkamp)

Na intensief overleg en onderzoek naar de mogelijkheden voor alternatieve situaties heeft de organisatie beslist om ParkPop 2021 af te lassen. “Zeker is dat we het Oostkampse Beukenpark gaan laten knallen op zaterdag 20 & zondag 21 augustus 2022”, klinkt het op hun website.

Land of Love (28 augustus, Torhout)

De organisatie kondigt aan dat het Torhouts dancefestival dit jaar opnieuw zal herrijzen, hetzij in een beperktere vorm. 4.000 bezoekers zullen één dag lang (in plaats van twee) kunnen genieten van verschillende dj’s die op drie podia (in plaats van vijf) zich zullen laten gaan. De toegangsprijs is verlaagd van 45 naar 36 euro, en wie al een ticket kocht voor 2020 kan dit laten omzetten in credits. De line-up is nog niet bekend maar de ticketverkoop wordt in de loop van volgende week opgestart.

Lees het hier .

Road Rock (31 augustus, Kortrijk)

Momenteel is er nog geen informatie over het al dan niet doorgaan van Road Rock 2021.

Waregem Koerse (31 augustus, Waregem)

Het ziet ernaar uit dat de hoogmis in de Belgische paardensport dit jaar wel zal doorgaan, en dit op 31 augustus.

Wieltjesfeesten (3, 4 en 5 september, Menen)

Momenteel is er nog geen informatie over het al dan niet doorgaan van de Wieltjesfeesten 2021.

Kunstenfestival Watou (Poperinge)

Het Kunstenfestival Watou dat loop vanaf 3 juli tot 5 september 2021 gaat door. De ticketverkoop start op 19 mei en de volledige selectie kunstenaars en dichters is al bekend. Watou gaat voor het eerst op drie verschillende locaties door in Poperinge.

Lees het hier .

Bordes Izegem Koers (9 september, Izegem)

De Bordes Izegem Koers zal doorgaan zoals gepland op 9 september 2021.

BuikRock (27, 28 en 29 augustus, Deerlijk)

Tweede editie van het festival dat in 2019 het levenslicht zag naar aanleiding van het ereburgerschap van Niels Destadsbader in Deerlijk. Belangrijkste wijziging is de uitbreiding van één naar drie festivaldagen, telkens voor een ietwat andere doelgroep. BuikRock trakteert op een rist mooie namen, met onder meer ’t Hof van Commerce, Bart Peeters, De Kreuners, Emma Bale, Metejoor, Natalia, André Hazes jr en, na zijn meer dan geslaagde passage in 2019, ook weer Niels Destadsbader. Binnenkort worden nog andere namen toegevoegd aan de line-up.

Meer info op www.buikrock.be .

Frietrock (10, 11 en 12 september, Ieper)

“Voor het eerst in onze 12-jarige geschiedenis wordt Frietrock op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september een driedaags betalend festival, inclusief internationale bands, op de gloednieuwe festivallocatie aan Ter Waarde, met een capaciteit van 12.000 bezoekers per dag en twee podia.”, laat de organisatie ons weten. Martin Solveig en The Levellers zijn de eerste namen op de affiche. Het Iepers festival volgt de coronamaatregelen op de voet op en zal aanpassingen doorvoeren waar nodig, maar mondmaskers en social distancing, dat gaat niet samen met Frietrock, klinkt het.

Lees het hier .

ManiFiesta (11 en 12 september, Oostende)

ManiFiesta, Het Feest van de Solidariteit – dat georganiseerd wordt door Geneeskunde voor het Volk en het magazine Solidair – verhuist voor zijn elfde editie van Bredene naar Oostende. Op 11 en 12 september staan onder andere TiiwTiiw, Helmut Lotti, Les Négresses Vertes, Zap Mama, Sergent Garcia, Tutu Puoane, Bulls on Parade en Wegsfeer op een van de vier podia op en rond de Wellingtonrenbaan in Oostende. Ook zet ManiFiesta voor het eerst een samenwerking op met het bekende festival Bomboclat.

Alle info en tickets vind je op www.manifiesta.be .

LeffingeLeure (17, 18 en 19 september, Leffinge)

“Een ding is zeker”, zegt organisator Lode Pauwels. “In september zal er muziek klinken in Leffinge.” Maar wat de invulling van LeffingeLeure exact zal zijn, daar heerst nog veel onduidelijkheid rond. Ze wachten de protocollen nog af maar sluiten niets uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.