Voorlopig toch geen Hubo aan Zomerstraat in Torhout

Op deze weide nabij de rotonde ‘t Engelshof in Torhout zou er een Hubo ingeplant worden. Na het ongedaan maken van de omgevingsvergunning door de provincie is de kans plots serieus geslonken. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De komst van de Hubo naar de Zomerstraat in Torhout staat op losse schroeven. Het stadsbestuur had in mei aan projectontwikkelaar Vanhee uit Oostkamp de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de doe-het-zelfzaak op die locatie, maar de West-Vlaamse deputatie heeft in beroep de vergunning zopas ongedaan gemaakt. De Groep Vanhee kan nu nog hoger beroep tegen de weigering aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen in Brussel.

Het beroep bij de provincie tegen de omgevingsvergunning werd onder meer door enkele buurtbewoners aangetekend, die opkomen voor de veiligheid en de leefbaarheid van hun straat en de naburige wijk Don Bosco. Maar ook het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen tekende beroep aan, naar verluidt omdat het vindt dat zo’n doe-het-zelfzaak niet aan de rand van de stad thuishoort, maar in de kern.

Buurtbewoners blij met ongedaan maken van vergunning

De Hubo wou graag van zijn huidige locatie in de Zwevezelestraat, net naast het grootwarenhuis Aldi, verhuizen naar de weide tussen de Zomerstraat en de Vredelaan, vlakbij de rotonde ’t Engelshof. Na het toekennen van de omgevingsvergunning door de stad leek alles in kannen en kruiken, maar dat was buiten het aangetekende beroep bij de bestendige deputatie gerekend. Beroep dat nu zijn vruchten heeft afgeworpen.

“We wachten eerst de beslissing van de deputatie op papier af”, blijft Frederik Vanparys voorzichtig. Hij is de spreekbuis van de actievoerders tegen het project. “Uiteraard is de weigering door de provincie goed nieuws voor ons. De veiligheid en de leefbaarheid van onze straat en wijk staan op het spel. Een doe-het-zelfzaak in de Zomerstraat strookt niet met goede ruimtelijke ordening. De verkeersoverlast en de waterproblematiek zouden voor ernstige problemen zorgen. We willen niet dat het zogenoemde economische belang de overhand neemt op het menselijke aspect. Wie in de buurt woont, mag niet de dupe zijn.”

Burgemeester Audenaert reageert ontgoocheld

In het najaar van 2020 had het stadsbestuur wél de omgevingsvergunning geweigerd voor een supermarkt op het bewuste perceel. De Groep Vanhee reageerde toen ontgoocheld, maar koos voor de weg vooruit en besloot het dossier af te zwakken tot het realiseren van een doe-het-zelfzaak. “Een Hubo heeft een beperktere impact op de buurt dan pakweg een Jumbo of een Albert Heijn”, zo luidde het. Het stadsbestuur ging mee in die redenering en verleende in mei 2021 de omgevingsvergunning. Om die te verkrijgen had de projectontwikkelaar het dossier in extremis nog lichtjes aangepast door een pad uit te tekenen doorheen de voorziene groenzone. Langs dat pad zouden de voetgangers en fietsers vlot kunnen doorsteken van de Zomerstraat naar de Vredelaan.

Burgemeester Kristof Audenaert reageert ontgoocheld op de beslissing van de deputatie. “Uiteraard heeft een grote winkel altijd enig impact op de mobiliteit, maar ik vond niet dat dit bij de komst van de Hubo naar de Zomerstraat overdreven zou zijn”, zegt hij. “Jammer dat de deputatie de plannen dwarsboomt. Maar kom, we zullen hard blijven doorwerken om onze stad ook op economisch vlak verder uit te bouwen.”

Logischerwijze zal de Groep Vanhee eerst de precieze beslissing van de deputatie bestuderen vooraleer te overwegen om in hoger beroep te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier