Volksrestaurant VORK leidde sinds start in 2018 al meer dan 400 medewerkers in de horeca op

Op de diploma-uitreiking van 13 juni werden de cursisten van het jaar 2023 uit de keukenopleiding uitgenodigd, waarvan 72% ondertussen aan het werk is © Mario Craeynest
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Jaarlijks biedt VORK de kans aan 70 cursisten om de nodige ervaring op te doen als keuken- of zaalmedewerker. De meeste cursisten hebben bij aanvang nog geen horeca-ervaring en gaan een intensieve opleiding tegemoet. Sinds de start, april 2018, vatten 400 cursisten de opleiding al aan, waarvan er ongeveer 250 het volledig traject doorliepen.

Het opleidingsaspect van VORK is bij de brede bevolking misschien wat minder bekend. Mensen met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal worden in sneltempo klaargestoomd om aan het werk te gaan. “En nog steeds blijkt dat een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector. Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK”, aldus Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang.

“Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK” – Philippe De Coene

De cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens, zoals Kaffee Damast, Jazz Eetcafé, Brouwershuys, Ter Melle of McDonald’s. “Ook az groeninge, dat toch door Gault&Millau gelauwerd werd, werkt al jarenlang samen met cursisten van VORK. De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen. De nazorg zorgt voor een ontlasting van het vaste team”, zegt Paul Puype, chef-kok az groeninge.

“De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen” – chef-kok Paul Puype

Niet alle cursisten komen in de horeca terecht, maar ook hier is ondersteuning. Cursisten die vroeger afhaken of cursisten die na het behalen van het diploma hun talenten in een andere sector willen gebruiken, worden via de sociale diensten van de stad en partners verder begeleid in hun zoektocht.

12 partnerorganisaties

In VORK werken 12 partnerorganisaties samen om de totaalopleiding te verzorgen. CVO Creo en CVO Scala voorzien de lesgevers in de keukenopleiding. Ligo voorziet taalondersteuning en lessen meten en wegen. Mentor vzw voorziet jobcoaching, taalcoaching en nazorg (o.a. stagezoektocht). VDAB zorgt voor een basisfinanciering (opleiding richting knelpuntberoep en instroom) en ondersteunt de instroom. Stad en OCMW Kortrijk voorzien de omkadering en coördinatie, de zaalopleiding, de infrastructuur, de inkomst en de tussenkomsten in sociale tarieven. Aura vzw leidt jongeren in samenwerking met CLW Kortrijk op in Mini-VORK, RHIZO hotelschool en Athena werken samen rond specifieke projecten en de koepel van ‘Horeca Forma’ begeleidt en ondersteunt het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier