Vochtproblemen bedreigen historische praalgraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

Het praalgraf van Maria van Bourgondië. © Jan D'Hondt/Musea Brugge
Stefan Vankerkhoven

Het Brugse gemeenteraadslid Andries Neirynck (Groen) luidt de alarmbel over vochtproblemen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: “Die bedreigen de historische praalgraven in het koor.” De politicus zal het probleem aankaarten tijdens de Brugse gemeenteraad op maandag 26 februari.

Volgens Andries Neirynck lopen de eeuwenoude praalgraven van Maria van Bourgondië en haar vader Karel de Stoute gevaar onherstelbaar beschadigd te worden door vochtproblemen. Hij vraagt zich af of er al overleg geweest is met de kerkfabriek om na te gaan hoe het probleem kan aangepakt worden:

“De bescherming van ons cultureel erfgoed is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is van essentieel belang dat er snel en effectief actie wordt ondernomen. Hoe groot is de schade? Is er al schimmelvorming? Het in kaart brengen van de situatie is van groot belang om passende maatregelen te nemen.

Kerkfabriek

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) deelt die bezorgdheid: “Maar de kerkfabriek is de eigenaar van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en draagt de verantwoordelijkheid. De Stad heeft een aangetekende brief gestuurd naar de kerkfabriek om te wijzen op die verantwoordelijkheid.

Luc Coulier, voorzitter van de kerkfabriek, gooit de bal terug in het kamp van het stadsbestuur: “Er is al tien jaar lang sprake van vochtproblemen, het luchtcirculatiesysteem is al jaren kapot. Omdat de kerk niet verwarmd wordt en er een verschil in temperatuur is met de kelder. De keldervloer is warmer dan de kerk, dat zorgt voor condens. Zeker met de recente regenval van de voorbije maanden.”

Restauratiedossier

“Toen de Onze-Lieve-Vrouwekerk grondig gerestaureerd werd, hebben wij tevergeefs gevraagd aan de Stad om een remedie voor die waterinsijpeling in het restauratiedossier te steken. Dat is dus niet gebeurd, maar we hebben zelf onze verantwoordelijkheid genomen. Er is al een tijdelijke remedie uitgedokterd, zodat er geen condens meer is. Door het glazen deksel op te lichten, is er opnieuw luchtcirculatie en is de condens weg.”

“We onderzoeken wat de beste, definitieve oplossing is en hebben Luc Vermeersch gevraagd om zijn oude restauratiedossier nog eens boven te halen en te actualiseren. Maar het is niet eenvoudig, te meer daar de Stad de investeringsuitgaven van de Brugse kerkfabrieken eenzijdig geschrapt heeft”, aldus Luc Coulier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier