Vlaamse Kruis verandert dienstverlening in coronatijden: “Mentaal en fysiek heel zwaar”

Rik Dejonckere, Evelyne Galle en Bart Rosseel van het Vlaamse Kruis afdeling Waregem. © DJW
Redactie KW

De Waregemse afdeling van het Vlaamse Kruis heeft door de impact van het coronavirus zijn dienstverlening tijdelijk grondig moeten wijzigen. Patiëntenvervoer blijft bestaan, maar de focus ligt op dialysepatiënten. Afdelingshoofd en voorzitter Bart Rosseel verduidelijkt.

“Onze werking steunt op drie grote pijlers. We zorgen voor eerste hulp op preventieve diensten zoals festivals, sportwedstrijden en fuiven. Daarnaast voorzien we in het patiëntenvervoer en geven wij opleiding in EHBO. Door de coronamaatregelen zijn nu alle preventieve diensten geannuleerd en werden de opleidingen on hold gezet. Dit betekent voor heel wat vrijwilligers dat ze voorlopig in hun kot moeten blijven omdat er geen activiteiten meer doorgaan. Het patiëntenvervoer blijven wij wel voortdoen.”

Taskforce team

Niettemin heeft de Waregemse afdeling ook de aard van zijn vervoer van patiënten moeten wijzigen en/of aanpassen. “Rusthuizen zijn in lockdown, ziekenhuizen afgesloten, met aangepaste procedures. Gewone consultaties bij de artsen zijn geschrapt. Concreet betekent dat veel vooraf geplande ritten met de ambulance tijdelijk niet meer mogelijk zijn”, gaat Bart Rosseel verder. “Voor de vrijwilligers is het nu ook moeilijker werken. Het probleem van persoonlijke beschermingsmiddelen en beveiliging tegen het virus stelt zich nog altijd. Er is veel energie vereist om aan deze middelen te geraken. Maar gelukkig kunnen wij daarvoor rekenen op het speciaal daarvoor opgerichte taskforce team van het Vlaams Kruis dat dagelijks via Skype overlegt. Dankzij de Sint-Paulusschool Campus VTI Waregem beschikken wij nu over beschermingskappen. Daar zijn wij hen heel dankbaar voor.”

Veel maatregelen

Omdat het gewone patiëntenvervoer en de aanwezigheid op festiviteiten door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk is, focust het Waregemse Vlaamse Kruis op dialysepatiënten die om de twee dagen in het ziekenhuis worden verwacht. Daarnaast brengt het Vlaamse Kruis ook patiënten naar het ziekenhuis die een chemo-of bestralingstherapie moeten ondergaan. “Het vervoer zelf onderging ook enkele ingrijpende wijzigingen”, duidt Bart Rosseel. “In normale omstandigheden kan het gebeuren dat de patiënt naast de chauffeur zit, die ook handschoenen draagt. Maar nu moet hij achteraan plaatsnemen. Zowel hijzelf als de chauffeur dragen een mondmasker. Ook het aantal personen is nu beperkt om de veilige afstand van elkaar te bewaren. En je moet de toestand van de patiënt vooraf en tijdens de rit in de gaten blijven houden. Wanneer je dan in het ziekenhuis arriveert, gelden daar ook bijzondere procedures waarmee je rekening moet houden. Dat alles zorgt ervoor dat je in het algemeen vrijwel geen contacten meer hebt met bijvoorbeeld de verpleegkundigen op de afdelingen. Dat missen wij wel. Hetzelfde geldt voor de rust-en verzorgingscentra.”

Wij missen het contact met ander zorgpersoneel – Bart Rosseel

Na elke rit zit de taak er voor de medewerkers er nog niet op. Integendeel: de bijzondere omstandigheden vragen ook bijzondere ingrepen. “Na elke rit begint het poetswerk”, zegt Bart Rosseel. “Ziekenwagen, brancard, rolstoel, zetel en binneninrichting worden grondig ontsmet volgens de richtlijnen. Alles samen is het als medewerker emotioneel en psychisch heel zwaar om in deze omstandigheden te werken. Het doet je iets om de mensen te zien in hun kamer in de rusthuizen. Je voelt ook de angst die leeft bij deze patiënten. Ze weten dat ze extra kwetsbaar zijn. Vaak ben je het enige contact als ze nog thuis verblijven. Er is steeds de vrees dat je het virus gaat meebrengen naar je thuissituatie of dat je zelf ziek wordt.”

Trots op medewerkers

“Met de collega’s van de hoofdzetel van Het Vlaamse Kruis volgen we ook dagelijks de noodzaak op om bij te springen waar dit gevraagd wordt. Zo zijn er al vrijwilligers die meehelpen in de pre-triageposten bij sommige ziekenhuizen. We hebben ook al op bepaalde plaatsen materiaal zoals tenten, brancards en andere hulpmiddelen voorzien. In overleg met de FOD Volksgezondheid ondersteunen wij ook de 112-ritten als extra hulp bij het vervoer van covid 19-patiënten. Op die manier is Het Vlaamse Kruis een belangrijke partner in de realisatie en ontwikkeling van een nieuw backup-systeem voor het 112-netwerk in België. Daarom kan het niet genoeg gezegd: wij zijn trots op al onze medewerkers in deze bijzondere tijden.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier