Visserskerkje in Blankenberge krijgt gloednieuw passend kunstwerk

Redactie KW

De Sint-Antoniuskerk in Blankenberge – in de volksmond ‘t klein kerkje of visserskerkje – heeft een nieuwe aanwinst: een mooi gebrandschilderd glasraam van de hand van de Oostendse glaskunstenaar Cor Westerduin, geschonken door de familie Wittevrongel.

Het glasraam toont een Blankenbergse visser met een vis in de hand, op de achtergrond een sloep en de Sint-Antoniuskerk zelf. “Een prachtige aanwinst voor onze kerk, één en al nostalgie naar het vissersverleden”, zegt Jean-Christophe Schamp, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Antonius Abt. Het glasraam werd geïntegreerd in het zogenaamde ‘visserszitsel’ van de kerk.

“Toen het kerkje ooit door beeldenstormers werd vernield, hebben de Blankenbergse vissers een deel van hun vangst afgestaan om het weer op te bouwen. Uit dankbaarheid moesten ze geen stoelgeld betalen en kregen ze vooraan in de kerk een ereplaatsje”, vertelt Piet Wittevrongel, die nu met een dubbel gevoel afscheid neemt van het glazen kunstwerk. Het is immers een eerbetoon aan zijn grootvader Gustaaf, bijgenaamd ‘Tjieko’ (1880-1945). “Ik heb het meer dan dertig jaar in mijn bezit gehad. Maar het had geen betere bestemming kunnen krijgen.”

De aanwinst werd ingehuldigd op zondag 5 juni, Open Kerkendag.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.