Villa Ter Knok kreeg grandeur terug

Valérie Vervaeke, dochter Abbe en Olivier Janssen voor aanvang van de restauratie van de Villa Ter Knok op het kruispunt van de Desselgemse steenweg en de Desselgemknokstraat. © (Foto DRD)
Redactie KW

De ‘Villa Ter Knok’ op de hoek van de Desselgemse steenweg en de Desselgemknokstraat in de Molenhoek werd helemaal gerenoveerd. De geklasseerde art deco woning werd vroeger bewoond door de familie Rommens maar stond al ettelijke jaren leeg. De villa werd in al zijn grandeur hersteld. Een initiatief van Valérie Vervaeke en Olivier Janssen van het vastgoedkantoor Abbimmo Vastgoed.

Wie van Deerlijk naar Desselgem rijdt (of omgekeerd), zal ongetwijfeld al opgemerkt hebben dat de imposante Villa Ter Knok aan het kruispunt van de Desselgemse steenweg en de Desselgemknokstraat (in de volksmond beter bekend als ‘Rommies’) in een nieuw kleedje steekt. Valérie Vervaeke en Olivier Janssen van het vastgoedkantoor Abbimmo Vastgoed, met vestigingen in Beveren-Leie (Kerkdreef) en Deerlijk (Harelbekestraat), zijn sinds eind 2017 eigenaar van het gebouw dat is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Oorspronkelijk dacht men dat de villa niet meer te renoveren viel. Een afbraak en verkaveling leek de enige bestemming te zijn voor deze eigendom. Na overleg met stedenbouwkundig ambtenaar Fien Vandeghinste van de gemeente Deerlijk en in samenwerking met GB Build uit Vichte werd toch een project uitgewerkt om de Villa Ter Knok zijn grandeur terug te geven.

We zijn heel fier op het uiteindelijke resultaat

Art deco

Over de geschiedenis en de waarde van de Villa Ter Knok verscheen een paper van Annelies Blancke in het kader van haar studies bachelor in de kunstwetenschappen aan de UGent. “Daaruit blijkt dat het gebouw tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd”, stelt Valérie Vervaeke van Abbimmo Vastgoed. “Volgens het bouwregister in Deerlijk werd de villa in 1947 voltooid. De weduwe van Evariste Rommens verliet in 2014 de villa en sindsdien stond het gebouw leeg en vervallen. Wij hebben het gebouw in november 2017 gekocht, hebben het nu gerenoveerd en willen het straks koop aanbieden.”

F2 De Villa Ter Knok kreeg een grondige renovatiebeurt en werd in al zijn grandeur hersteld.
F2 De Villa Ter Knok kreeg een grondige renovatiebeurt en werd in al zijn grandeur hersteld. © (Foto DRD)

Oeil-de-boeuf

“De woning is een volledige baksteenconstructie. Overal in de gevel is er blauwe hardsteen terug te vinden, net zoals de opvallende, afgeronde luifel die wordt gedragen door twee geringde zuilen aan de voordeur. In een soort van dakkapel zit een oeil-de-boeuf of oculus (rondraam) met siersmeedwerk met hetzelfde motief als dat aan de voordeur. Ook het interieur werd helemaal aangepakt. De binnendeuren met reliëfglas op het gelijkvloers en de gaaf bewaarde terrazzovloeren zijn gebleven. Alles werd zoveel mogelijk in de oorspronkelijke authentieke staat hersteld. We zijn heel fier op het uiteindelijke resultaat.” (DRD)

Info: www.abbimmo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier